Kymmenottelija Sami Itanin ura päättyy Kalevan Kisoihin

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden kautta aikain menestynein kymmenottelija Sami Itani päättää uransa. Tuore perheenisä suuntaa jatkossa Yhdysvaltoihin viimeistelemään väitöskirjaansa.

urheilu
Sami Itani (s. 24.3.1987) on jyväskyläinen kymmenottelija, joka edustaa Jyväskylän Kenttäurheilijoita.
Arvo Vuorela / Yle

Kymmenottelija Sami Itani kisaa viimeisen ottelunsa huomenna Porissa alkavissa Kalevan Kisoissa.

– Poriin lähden hyvin ja helpottunein mielin. Siellä otellaan sydämen sykkeen mukaan ja toivottavasti se myös välittyy itse suoritukseen. Tulos tai sijoitus ei ole se pääasia, kertoo Itani jäähyväisottelustaan.

En ole erityisesti minkään joukkueen tai seuran fani, mutta JKU:n logo rinnassa on aina ollut tärkeä.

Sami Itani

Itani on edustanut JKU:ta vuodesta 2002 alkaen ja hän on Kenttäurheilijoiden riveissä voittanut yhteensä 12 Suomen mestaruutta. Yhteensä Itanin uralle on kerääntynyt 72 kymmenottelua.

Ottelu muodostui Itanin päälajiksi 14-vuotiaana. Myös korkeushyppy ja pikamatkat ovat olleet hänelle vahvoja lajeja. Sami Itanin uran huippukohta oli vuoden 2011 Kalevan Kisat, jolloin hän voitti yleisen sarjan Suomen mestaruuden omalla ennätyksellään 7731 pistettä.

Urheilu on sosiaalinen matka

Kymmenottelijoilta kysytään usein, mikä kymmenestä lajista on rakkain ja mieluisin.

– Itse pidän haastavista lajeista ja erityisesti silloin, kun niissä onnistuu. Seiväs on minulle ollut aina psyykelaji ja siinä onnistuminen on palkitsevaa. Toinen koetinkivi on 1500 metriä, joka on hankala laji liki jokaiselle ottelijalle, vastaa Itani tähän ikuisuuskysymykseen.

Urheilu-uransa ohella Itani on rakentanut akateemista uraa. Kalevan Kisojen jälkeen tuore aviomies ja perheenisä siirtyy Yhdysvaltoihin Stanfordin yliopistoon viimeistelemään väitöskirjaansa.

Urheilijan "testamenttiaan" Sami Itani ei vielä osaa kiteyttää, sen aika tulee myöhemmin. Päällimmäisenä on kuitenkin mielessä kiitollisuus siitä, mitä urheilu on merkinnyt vuosien saatossa.

– Urheilu on ollut iso osa elämää ja minäkuvaa. Se on sosiaalinen matka muun urheiluperheen kanssa. En ole erityisesti minkään joukkueen tai seuran fani, mutta JKU:n logo rinnassa on aina ollut tärkeä.

– Tiedän, että sunnuntaina 1500 metrin maalissa on odottamassa monta tärkeää ihmistä vuosien varrelta.

Lähteet: Jyväskylän Kenttäurheilijoiden tiedote / Pasi Valoranta