Tutkija: Turkin presidentti pelaa kovaa peliä

Turkissa kurdien ja valtion välinen rauhanprosessi on vaarassa. Turkki on iskenyt kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan Pohjois-Irakissa ja pidättänyt satoja kurdeja Turkin sisällä. Kurdistanin työväenpuolue PKK puolestaan on iskenyt turvallisuusjoukkoja vastaan.

Ylen aamu
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi Aamu-tv:ssä Turkin tilannetta.
Turkki on iskenyt Isis-järjestöä vastaan Syyriassa ja kurdien PKK:ta vastaan Irakissa. Turkin ja PKK:n välinen rauhanprosessi näyttää kariutuvan. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi syitä Turkin kahdella rintamalla tekemien iskujen takana.

Turkin rauhanprosessi on katkennut. Presidentti Recep Tayyıp Erdoğan sanoi tiistaina, että rauhanneuvotteluja on mahdotonta jatkaa.

Turkki sai sotilasliitto Naton poliittisen tuen operaatioilleen. Samalla länsiliittolaiset kuitenkin varoittavat Turkkia hylkäämästä rauhanprosessia kurdien PKK:n kanssa.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta toteaa, että konfliktin taustalla on Turkin sisäpolitiikka ja presidentti Erdoğanin toiminta.

Valtapuolue AKP ei saanut kesäkuun parlamenttivaaleissa yksinvaltaa. Alarannan mukaan Erdoğan haluaa nyt pelata parlamenttiin nousseen kurdimielisen HDP-puolueen pois pelistä. Hallituksen kokoaminen on ollut jumissa.

– Normaaleja hallitusneuvotteluja ei päästä Turkissa käymään, koska presidentti on osa hallitusneuvotteluja, vaikka näin ei pitäisi olla. On yleisesti tiedossa, ettei Erdoğan halua koalitiohallitusta.

Turkin kytevät ristiriidat ovat jälleen nousseet pinnalle.

– On sekulaarien ja liberaalien ryhmien taistelu AKP:n konservatismia vastaan. Etninen jakolinja kurdien ja turkkilaisten välillä on näkemykseni mukaan tietoisesti kärjistetty, koska AKP pelaa nationalistikortilla, Alaranta sanoo.

Alarannan mukaan Erdoğan pyrkii esittelemään kurdimielisen HDP-puolueen PKK:n poliittisena siipenä.

– Jos kaikki menee kuten Erdogan sisäpiireineen laskeskelee, niin ennen vuodenvaihdetta Turkissa on uudet vaalit. Kansakunta hermostuu PKK:n väkivaltaan ja yleiseen epävarmuuteen ja äänestää AKP:n uudelleen yksinvaltaan. Tämä on varmaan se Erdoganin unelmissa kiiluva kuva.