1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ahtisaari: Totta ihmeessä keskustelu monikulttuurisuudesta vaikuttaa Suomen maineeseen

Presidentti Martti Ahtisaari kertoo tulleensa surulliseksi viime päivien kannanotoista, joissa on vastustettu monikulttuurista Suomea.

Kotimaan uutiset
Martti Ahtisaari
Martti AhtisaariYle

Oulussa vieraileva presidentti Martti Ahtisaari puolustaa tiukasti monikulttuurista Suomea.

– Olen aika surullisena seurannut keskustelua. Olen koko elämäni lähtenyt siitä, että olen suomalainen, olen pohjoismaalainen, olen eurooppalainen ja olen maailmankansalainen.

Täytyy lähteä myös siitä, että kaikkien Suomeen tulevien ihmisten tulee hyväksyä meidän pohjoismainen demokratiamme.

Martti Ahtisaari

Ahtisaari korostaa laskelmia, joiden mukaan Suomen väestön vanheneminen edellyttää työvoiman saamista myös rajojen ulkopuolelta.

– Täällä väki vanhenee. Myös minä kuulun siihen joukkoon. Jos emme halua tehdä pidempiä työpäiviä, emme pärjää ilman ulkomaista työvoimaa.

Pohjoismainen demokratia kaiken pohjana

Ahtisaari on huolissaan monikulttuurisuutta vastustavien kirjoitusten ja kommenttien vaikutuksesta Suomen maineeseen ulkomailla. Presidentti uskoo avoimeen ja kansainväliseen Suomeen.

– Totta ihmeessä se vaikuttaa, sillä samanlaisia ilmiöitä on Euroopassa eri puolilla. Mutta täytyy lähteä myös siitä, että kaikkien Suomeen tulevien ihmisten tulee hyväksyä meidän pohjoismainen demokratiamme.

Viime päivien keskustelusta huolimatta Ahtisaari pitää Suomea kuitenkin varsin avoimena kansana.

– Olemme vielä selvästi plussan puolella. Jokaisella meillä on velvollisuus sanoa, millaisessa maassa me haluamme elää. Sen ei pitäisi olla kovin vaikeata.

Presidentti Martti Ahtisaari vieraili keskiviikkona Oulussa nimeään kantavassa golf-kilpailussa.