Tappajaetanoita kerätään Korkeasaaren eläinten ruuaksi

Erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltuja espanjansiruetanoita yritetään Helsingissä torjua uusin keinoin. Etanoita aiotaan kerätä ja tarjota Korkeasaaren pesukarhuille ja villisioille.

Kotimaa
Espanjansiruetana.
Espanjansiruetana.Benjamin Suomela / Lehtikuva

Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja vapaaehtoiset talkoolaiset aloittavat elokuun puolivälissä kokeilun, jossa luonnosta ja pihoilta ryhdytään keräämään villisti leviäviä espanjansiruetanoita. Etanat toimitetaan Korkeasaaren eläintarhaan, missä ne keitetään ja tarjotaan eläimille ruuan lisäkkeenä.

– Tämä on kokeilu sikäli, ettemme tiedä, mille lajeille etanat maistuvat. Alkuvaiheessa niitä tarjotaan ainakin siileille, pesukarhuille, villisioille ja saukoille, kertoo Korkeasaaren eläinhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

– Ovatko etanat eläimille mieleistä ruokaa, sen vasta aika näyttää. Ainakin siileille ne ovat luontaista ravintoa, ja myös pesukarhut voisivat niistä varmasti pitää, arvioi Trontti.

Vaihtelua Korkeasaaren eläinten ravintoon ovat jo parin vuoden ajan tuoneet myös citykanit. Rakennusviraston metsästämiä citykaneja toimitetaan Korkeasaaren satoja vuodessa. Niitä annetaan lähinnä kissaeläimille.

Tappajaetanaksikin kutsuttu espanjansiruetana on suurikokoinen ja kaikkiruokainen etana, jota pidetään puutarhojen ja viljelysten pahana tuholaisena. Sille kelpaavat myös eläinten raadot ja kuolleet lajikumppanit. Etana voi liikkua jopa 50 metriä yössä, ja syö painonsa verran ruokaa vuorokaudessa.