Rallinavigaattori löytää parhaat rallimestat

Rallireitin parhaille katselupaikoille löytää tänä kesänä älylaitteisiin ladattavan rallinavigaattorin avulla. Myös rallien seuraaminen kotisohvalla on helpompaa kuin ennen.

urheilu
Älypuhelin navigoi kohteeseen.
Rallisovelluksen uusi palvelu on rallinavigaattori, joka helpottaa rallireitin varrelle löytämistä.Anssi Lepikko / Yle

MM-rallien seuraaminen on tänä vuonna entistä helpompaa.

Rallifaneille kehitetty älylaitesovellus MotorSport ONLINE kerää rallifanin älypuhelimeen tai tablettiin muun muassa rallin tulokset, aiheesta tehdyt uutiset ja videot, Ralliradio-lähetyksen, lähtöluettelot, kisa-aikataulut ja erikoiskokeiden esittelyt.

Sovellus julkaistiin viime kesän Jyväskylän rallien yhteydessä, jolloin sen pääsisältönä oli live-tulospalvelu.

– Pian huomasimme, että tuloksia tärkeämpi olisi navigaattoripalvelu, joka helpottaisi rallien seuraamista, kertoo Apps4Tabletin markkinointipäällikkö Tuomo Mäkinen.

Rallinavigaattori valmistuikin tälle kesälle, ja se on Mäkisen mukaan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Työkalu helpottaa erikoiskokeiden löytämistä metsän keskeltä. Sovellus on hyödyllinen erityisesti niille rallivieraille, jotka eivät tunne Keski-Suomen metsiä kuin omia taskujaan. Monet kisaturistit empivät metsiin menemistä sekä eksymisen että ruuhkien pelossa.

Miehet katselevat älypuhelinta Yle Keski-Suomen toimituksessa.
Tuomo Mäkinen näyttää Arvo Vuorelalle, miten homma käytännössä toimii.Anssi Lepikko / Yle

– Navigaattoriin on merkitty hyviä katselupaikkoja, joista löytää myösautolle parkkipaikan. Ja jos matkan varrella on esimerkiksi tietyötä tai tie suljettu, niin navigaattori etsii vaihtoehtoreitin paikalle, selittää Tuomo Mäkinen.

Sovellus vaatii toimiakseen verkkoyhteyden, mikä tekee sovelluksen toiminnan epävarmaksi kaikkein ruuhkaisimmilla paikoilla.

– Jos ollaan paikan päällä rallissa, niin siellä voi olla verkko niin jumissa, että siellä ei pelaa mikään näistä älylaitteista, Mäkinen toteaa.

– Mutta ehkä tämä sovellus palvelee vielä enemmän niitä, jotka ei pääse sinne pätkälle. Tien varressahan voi olla 5000 ihmistä, mutta muuten rallia seuraa 5 miljoonaa ihmistä, niin että he voivat sitten seurata ralleja missä tahansa.

Älypuhelin näyttää rallivideota.
Rallisovellus käärii kaikki ralleja koskevat tiedot yhteen pakettiin.Anssi Lepikko / Yle

Rallisovelluksen käyttäminen on kuluttajalle ilmaista.

– Sovellus on tehty rakkaudesta lajiin, ja siksi se on ilmainen, Mäkinen sanoo.

Yksi rajoite sovelluksessa kuitenkin käyttäjän kannalta on. MotorSport ONLINE -sovellus toimii Apple-, Samsung- ja Android-maailmassa, mutta ei Nokia- tai Windows-puhelimissa.

Mutta missä on tuotteen bisnesidea?

– Taustalla on ajatus, että jos rallin järjestäjät haluavat ottaa tällaisen palvelun käyttöön, meillä on valmis tuote myytävänä heille. Sovellukseen voidaan myös myydä mainostilaa, Mäkinen selittää.

_Tuomo Mäkistä haastatteli toimittaja Arvo Vuorela. _