Turkki hyväksyi tukikohtiensa käytön Isisiä vastaan

Turkki antaa Yhdysvaltain johtaman liittouman käyttää tukikohtiaan iskuihin islamistijärjestöä vastaan, mutta Pohjois-Syyrian kurditaistelijoille annettavaa ilmatukea lupa ei koske.

Ulkomaat

Turkin hallitus on hyväksynyt virallisesti lentotukikohtiensa avaamisen Yhdysvaltain johtamalle liittoumalle, joka tekee ilmaiskuja ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan.

Turkin ulkoministeriön edustajan mukaan sopimus koskee vain taistelua Isisiä vastaan. Sen sijaan liittouman Pohjois-Syyrian kurditaistelijoille antamaa ilmatukea sopimus ei kata.

Turkki ilmoitti antavansa liittoumalle luvan tukikohtien käyttöön viime viikolla, kun Turkissa oli tehty tuhoisa terrori-isku, josta on syytetty Isisiä.

Turkki aloitti myös omat ilmaiskut Isisiä vastaan, mutta tekee samanaikaisesti iskuja Turkin kurdien itsehallinnon puolesta taistelevaa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan.

Kurditaistelijoiden mukaan Turkki olisi tehnyt iskuja kurditaistelijoita vastaan myös Syyriassa.

Turkki iski kiivaasti kurdikohteisiin

Turkki sanoo tehneensä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kovimman ilmahyökkäyksen PKK:n asemiin Pohjois-Irakissa sen jälkeen, kun ilmaiskut viime viikolla alkoivat.

Pääministerinkanslian mukaan koneet iskivät kuuteen PKK:n kohteeseen.

Irakin hallitus on tuominnut iskut Pohjois-Irakiin konfliktin vaarallisena laajentamisena sekä hyökkäyksenä Irakin suvereenisuutta vastaan.

Lähteet: AFP, Reuters