1. yle.fi
  2. Uutiset

Päivähoitopaikan odottelu rassaa vanhempien hermoja

Monet perheet odottavat kuumeisesti tietoa lapsen päivähoitopaikasta. Yle Tampereen kyselyn mukaan ainakin Tampereen seudun kunnissa hoitopaikkatilanne vaihtelee hyvän ja melko vaikean välillä. Varsinkin Tampereella hoitoikäisten lasten määrä on kasvanut tuntuvasti viime vuosina, joissakin taas tilanne on tasaantunut.

Kotimaan uutiset
Ikurin päiväkodin lapsia
Marjut Suomi / Yle

Aika monet lapset ja vanhemmat ovat vielä kesälomalla, mutta sen päättyessä pitäisi lapsen hoito olla järjestyksessä. Tampereen Sorsapuistossa leikkii aurinkoisena päivänä iso joukko lapsia vanhempien kanssa.

Vuoden ja kolme kuukauden ikäisen Alisan perheessä hoitopaikka on järjestynyt tarpeeseen nähden ajoissa. Mutta ajoissa jätettiin hakemuskin, kertoo tytön äiti Iisa Vaskikallio.

– Se laitettiin joskus maaliskuussa. Ilmoitus paikasta tuli sitten, oliskohan ollut heinäkuun alussa.

Neljän kuukauden odotteluaika on sääntöjen mukainen yläraja. Sen noudattaminen on ainakin Tampereella tehnyt välillä tiukkaa, toteaa kaupungin varhaiskasvatuksen palveluohjauksen koordinaattori Mervi Rainio-Lehtinen.

– Turvataan ainakin kaikkien töihin ja opiskelemaan meno niin, että tarjotaan ensin heidän lapsilleen paikkoja. Toki kaikilla hakeneilla on se subjektiivinen oikeus.

Odottelu ja hankala matka rasittavat

Turvataan ainakin kaikkien töihin ja opiskelemaan meno niin, että tarjotaan ensin heidän lapsilleen paikkoja.

Mervi Rainio-Lehtinen

Monien hermoja on hoitopaikan odottelu ehtinyt jo rasittaa, kun loman loppu lähenee. Rainio-Lehtisen mukaan lähiviikkoina kokonaisuus kuitenkin selkiytyy, kun peruutukset ja muut muutokset saadaan selville.

Oma ongelmansa on, kuinka mutkikkaan matkan takaa hoitopaikka järjestyy. Tampereen seudun kuntien päiväkotijohdolle lähetetystä kyselystä ei saa kovin hyvää kuvaa siitä, miten moni pääsee haluamaansa paikkaan. Enemmistö ilmeisesti pääsee, mutta tilanne riippuu kunnasta, palvelualueesta ja ajankohdasta.

Kaikkiaan kuntien päivähoitotilanne näyttää vaihtelevan. Hyväksi tai melko hyväksi hoitopaikan löytymisen arvioivat Lempäälä, Kangasala ja Orivesi. Nokian tilanne on tyydyttävä, Tampereen tyydyttävä tai vaikea ja Ylöjärven melko vaikea.

Myös sisäilmaongelmien korjaus vaikuttaa

Orivedeltä kerrotaan, että hoitopaikkojen kysyntä on laskenut 25 prosenttia. Samalla päivähoidon palveluorganisaatiota on uusittu. Näiden katsotaan kohentaneen tilannetta.

Kangasalla on lapsiperheiden muutto kuntaan vähentynyt. Samalla tarjontaa on kyetty lisäämään sekä kunnallisella että yksityisellä puolella.

Tampereella sitä vastoin lasten lukumäärä on viime vuosina kasvanut tuntuvasti. Sisäilmaongelmat ovat johtaneet moniin remontteihin, mikä tietysti näkyy tarjolla olevien paikkojen määrässä.

Syksyllä kuitenkin pitäisi valmistua pari uutta päiväkotia ja talvella vuorostaan laajennukset ja korjaukset tuovat lisäpaikkoja.

Lue seuraavaksi