1. yle.fi
  2. Uutiset

Infektiolääkäri: Hoitoon päästävä, jos punkinpurema leviää

Luonnossa kulkevat ovat joutuneet viime viikkoina punkkihyökkäysten kohteeksi. Terveyskeskuksissa riittää potilaita. Hoitoon pitää päästä, jos punkinpureman aiheuttama ihottuma on suuri.

terveys
Punkki kävelee käsivarrella
Uudessakaupungissa 19.7.2015 kuvattu punkki.Minna Rosvall / Yle

Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkäri Esa Rintala on huomannut, että punkit ovat liikkeellä. Hän kertoo, että Varsinais-Suomen lääkärit terveyskeskuksista ja avohoidosta ovat soitelleet Tyksiin tavallista enemmän ja kyselleet hoito-ohjeita varsinkin vakaviin borrelioositapauksiin.

Tiedustelut koskevat usein antibioottiallergioita eli sitä, mitä antibiootteja voi käyttää. Lasten borrelioosin hoidosta kysytään myös, kertoo Rintala.

Rintala painottaa, että potilaiden pitää päästä lääkärin vastaanotolle. Taudinmääritys ei voi jäädä kansalaisen harteille, jos pureman aiheuttama ihomuutos on yli viisi senttiä.

– Kyllä silloin pitää lääkärille mennä. Lääkärin kuuluu tehdä diagnoosi, ei sitä tarvitse itse ruveta arvuuttelemaan. Lääkäri myös määrää siihen antibioottihoidon, kertoo Rintala.

Rintala rauhoittelee potilaita, jotka ovat epätietoisia ihottumansa laadusta. Hän suosittelee kuitenkin hoitoa, jos kyse on isosta muutoksesta iholla.

Jos se on yli viisi senttimetriä ja laajenee koko ajan, kyllä se pitää hoitaa.

Esa Rintala

– Ei ihomuutoksesta välittömästi mitään vaaraa ole. Sitä voi jonkin aikaa seurata. Alle viiden senttimetrin kokoinen ”läntti” voi olla myös allerginen reaktio punkin puremalle. Jos se on yli viisi senttimetriä ja laajenee koko ajan, se pitää hoitaa, neuvoo Rintala.

Punkkien määrää on vaikea arvioida

Punkit ovat olleet esillä julkisuudessa tänä kesänä tavallista enemmän. Turun yliopiston punkkitutkimukseen on tullut jo yli 5 000 punkkinäytettä. Punkkien määrää ja varsinkin borrelioositapausten määrää on silti vaikeaa arvioida.

– THL:n mukaan vasta-ainepositiivisia borreliatartuntoja on tänä vuonna Varsinais-Suomessa noin sata. Määrä on viime vuosien tasolla eli vuodessa tapauksia, joissa on tutkittu vasta-aineet on noin 250 vuodessa. Toisaalta antibiooteilla hoidettavia ihottumamuutoksia ei merkitä lainkaan THL:n tilastoon, selittää Rintala.

Tavallisesti lääkäri tutkii ihomuutoksen ja antaa lääkityksen sen perusteella.

Borrelioosi hoituu antibiooteilla – jälkiseuraamuksia on turha pelätä

Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla on paljon punkkitapauksia. Infektiolääkäri Esa Rintalan mielestä kansalaiset osaavat arvioida punkkien aiheuttamia vaaroja hyvin. Silti joskus pelätään turhaan borrelioosin mahdollisia jälkioireita.

– Tämä borreliabakteeri hoituu antibiooteilla hyvin helposti. Minusta on väärin, että ihmisiä jätetään epätietoisuuteen, että onko se hoitunut vai ei. On aika iso taakka tulevaisuudessa, jos hän koko ajan miettii tätä.

Infektiolääkäri painottaa, että tärkeintä on jokailtainen punkkisyyni. Siinä punkit tulee poistettua vartalolta ja samalla huomaa myös mahdolliset punkinpureman aiheuttamat ihomuutokset.

Lue seuraavaksi