Hyppää sisältöön

Ollaan vapaita -elokuva on outolintu suomalaisessa leffabisneksessä

Albumille voi artisti levyttää muutaman täytelaulun, mutta musiikkielokuvassa ei sellaista voi olla, tai leffa kuolee pystyyn. Oskari Sipolan päätä ei huimannut kun hän päätti tehdä elokuvan, jollaista ei Suomessa moni edes suostuisi harkitsemaan.

Ollaav vapaita-elokuvaa kuvattiin viime kesänä Helsingissä, muun muassa Hietaniemenrannalla. Kuvassa Pihla Maalismaa (vas.), Maria Ylipää, Johannes Brotherus ja Riku Nieminen. Kuva: Annika Miettinen / Pohjola-filmi

Musiikkielokuvia ei Suomessa tehdä. Lajityyppi on vaikea ja menestyksestä ei ole takeita.

Viimeksi musiikkia hyödynnettiin suurisuuntaisesti vuonna 2010, kun Neil Hardwick ohjasi musikaalielokuvan Jos rakastat. Se keräsi hieman yli 100 000 katsojaa.

Nuoren ohjaajan Oskari Sipolan,31, elokuun 7. päivä ensi-iltaan tuleva Ollaan vapaita on puolestaan musiikkielokuva, johon eri tekijät sävelsivät varta vasten 13 upouutta kappaletta.

Tässä ei ole repliikkien auki laulamista

Oskari Sipola

Elokuva ei rahalla pröystäile, silllä se tehtiin 1,2 miljoonan euron budjetilla.

Mikä ero on musiikkielokuvalla ja musikaalielokuvalla?

– Musikaalielokuvasta ihmisille tulee mieleen, että repliikkejä lauletaan. Musiikkiin siis sovitetaan tarinan kerrontaa. Meidän elokuvassa taas hyvät biisit rytmittävät elokuvaa, jotka luovat tunnelmaa ja hahmoja. Tässä ei ole repliikkien auki laulamista, selittää Sipola.

Musiikkielokuvia ei Suomessa juuri uskalleta tehdä

Oskari Sipolalla ei luonnollisesti ollut aikaisempaa kokemusta musiikkielokuvasta, mutta hän oli tehnyt nipun musiikkivideoita, joten musiikin kuvittaminen oli tuttua kyllä.

– Musiikkivideot ovat olleet suosikkipuuhaani. Lapsuudessani näin esimerkiksi Sound Of Musicin useita kertaa.

Julie Taymorin ohjaama romanttinen musikaalielokuva Across the Universe vuodelta 2007 kuuluu myös miehen suosikkeihin. Siinä käytettiin Beatles-musiikkia, joka levytettiin uudelleen.

Ohjaaja Oskari Sipolaan pelotti aluksi käydä käsiksi musiikkielokuvaa, mutta lopputulos oli kuulemma vaivan väärti. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Ollaan vapaita on tuottaja Elina Pohjolan perustaman Pohjola-filmi Oy:n esikoiselokuva. Pohjola pohti yhdessä Sipolan kanssa millä jättäisi heti kättelyssä jäljen suomalaiseen elokuvaan. Musiikkielokuvakategoriassa oli huutava aukko.

– Tua Harnolta tuli käsikirjoitus, jossa rikas henkilöhahmogalleria ja musiikki tuntui kuuluvan jo tarinan käänteistä. Minulle tuli tunne, että tämän elokuvan osaan tehdä, muistelee Sipola kolmen vuotta sitten tapahtunutta elokuvan starttihetkeä.

Punavihreässä kuplassa asuvat kaupunkilaiset

Elokuvassa uudessa suhteessa oleva reilu kolmikymppinen Selja, kohtaa yllätäten 16-vuotiaaksi kasvaneen Leo-poikansa, jonka hän itse teiniraskauden seurauksena antoi adoptoitavaksi.

Punavihreän kaupunkilaisen kommuunikämpän elämä ja parisuhteet menevät sekaisin.

Pääosissa nähdään Maria Ylipää, Riku Nieminen ja Anu Sinisalo sekä nouseva kyky, vasta 16-vuotias Johannes Brotherus. Hän oli mukana palkitussa Pirjo Honkasaloin Betoniyössä.

Elokuvaa varten tehtiin 13 uutta laulua. Ne piti saada aikaiseksi ennen kuin kamerat käynnistyivät. Oskari Sipola hämmentyi miten hyvin musiikintekijät vastasivat pyyntöön.

– Kentällä oli selvästi odotusta sille että joku tekisi jotain uutta ja vähän poikkeavaa.

Nykysukupolven lauluntekijät ahkeroivat

Elokuvan synopsis ja käsikirjoitus annettiin halukkaille biisinikkareille ja demoja tulikin toistasataa. Se rohkaisi tuotantotiimiä uskomaan, että elokuvayleisökin voisi kotimaisesta musiikkielokuvasta innostua.

Muutama laulu syntyi erityisellä lauluntekoleirillä ja lopuksi pyydettiin suoraa tunnetuilta tekijöitä täsmäkappaleita. Näin saatiin Kerkko Koskiselta iso balladi.

– Ja kun haluttiin nuorekas ja villi duetto niinsoitettiin Olavi Uusivirralle ja Sannille.

Kun haluttiin nuorekas ja villi duetto niin soitettiin Olavi Uusivirralle ja Sannille

Oskari Sipola

Kappaleita tekivät filmiin muun muassa Paula Vesala, Lauri Ylönen, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Timo Kiiskinen, Yona, Sanni ja Asa.

Kuvauksissa lauluista oli sävel, sanat ja rytmi valmiina, jotta saatiin kuvat ja tunnelma synkronoitua.

Lopulliset versiot lauluista tehtiin studioissa. Tällöin valittiin sovitukset ja soittimet, joilla pyrittiin saamaan erityyppisiin kappaleisiin yhtenäinen soundimaailma.

Musiikintekijöille Oskari Sipola joutui painottamaan, ettei elokuvassa voi olla yhtään heikkoa laulua, koska elokuva kuolee sillä hetkellä. Musiikkituotannoissa kun on mahdollista tehdä albumille muutama täytebiisikin.

– Jouduin toteamaan tarkasti ja tiukasti, ettei yksikään biisi voi olla vähän sinne päin. Kaikki laulujen täytyy kantaa ja antaa elokuvalle jotain lisäarvoa. Muuten niitä ei kannata laittaa elokuvaan.

Leikkausvaiheessa elokuva venähti yli kaksituntiseksi, jolloin oli pakko ottaa sakset käteen ja ryhtyä lyhentämään myös lauluja.

Jyrääkö Tom Cruise kotimaisen uutuuden?

Moni suomalainen elokuvatuottaja on valitellut kuinka musiikin käyttö pitkissä elokuvissa on kallista ja hankalaa.

Tähän yhtyy myös Oskari Sipola.

– Kotimaisen musiikin saaminen tv-sarjoihin ja elokuviin on tehty liian hankalaksi, sille pitäisi kyllä tehdä jotain.

Ohjaaja ja tuottaja Elina Pohjola eivät julkisesti uskalla veikkailla millaisiin katsojalukuihin Ollaan vapaita voisi yltää. Se on ennakkoarvioinneissa saanut positiivisen vastaanoton, mutta markkinointiin ei liikaa rahaa ole käytössä.

Kotimaisen musiikin saaminen tv-sarjoihin ja elokuviin on tehty liian hankalaksi,

Oskari Sipola

Niinpä Ollaan vapaita -elokuvan ydinkohderyhmä 20-30 –vuotiaat pitäisi löytää muulla tavoin, esimerkiksi saamalla aikaiseksi hyvä pore sosiaalisessa mediassa.

Tekijät arvuuttelevat myös riittääkö kotimaiselle uutuudelle saleja, sen jälkeen kun Tom Cruisen tähdittämä uusin Mission Impossible 5 ja Marvelin Fantastic Four valltaavat teatterit.

Neil Hardwickin ohjaaman Jos rakastat -musikaalielokuvan luvut olisi kuitekin hyvä päihittää.

Tuliko Oskari Sipolalla jo mitta täyteen tästä musiikkielokuvasta?

– En ole lainkaan säikähtänyt. Kun sopiva musiikki ja sopiva tarina löytyy, niin lähden ehdottomasti heti tekemään uudestaan.

edit 30.7. klo 17.38. korjattu nimi Tua Harmo Tua Harnoksi.

.
.