Hyppää sisältöön

Satulattomuus tuo ihmisen lähemmäs hevosta – Ratsastusterapia voi auttaa takaisin työelämään

Ratsastusterapeutteja on koulutettu Suomessa vuodesta 1988 alkaen. Apua terapiamuodosta löytyy esimerkiksi selkävaivojen kanssa kamppaileville.

Kuva: Hanna Lumme

Ratsastusterapian avulla voi saada apua niin henkisten kuin fyysistenkin ongelmien hoitoon. Kyseessä on lääkinnällinen kuntoutus, joka toteutetaan joko fyysisenä, psyykkisenä tai sosiaalisena kuntoutuksena.

– Tällä hetkellä valtaosa asiakkaista tulee Kansaneläkelaitoksen tai lääkärin lähetteellä. On myös yksittäisiä asiakkaita, jotka hakeutuvat itse terapiaan, esimerkiksi CP-vamman, MS-taudin tai selkäkipujen kanssa, kertoo Sanna Mattila-Rautiainen Kainuun Ratsastusterapiasta. (siirryt toiseen palveluun)

Auktorisoituja, koulutettuja ratsastusterapeutteja on Suomessa 160. Koulutus on alkanut Suomessa 1988.

Parantaa mielialaa

Mattila-Rautiainen on toiminut ratsastusterapeuttina Lahdessa, vuodesta 1988 ja Kainuussa vuodesta 1994 alkaen.

– Minulla on kokemusta selkäkipujen kanssa painiskelevista asiakkaista. Ratsastusterapian avulla osa työkyvyttömistä ovat päässeet takaisin työelämään kiinni. Terapia parantaa myös mielialaa, psyykkistä ratsastusterapiaa toteuttaa vain siihen koulutuksen saanut terapeutti.

Ratsastusterapia soveltuu kaikille, eikä asiakkaan tarvitse tietää hevosista mitään. Hevosen liikkeen avulla voidaan korjata ihmisen kävelymallia.

– Lihasjänteys saadaan normalisoitua hevosen liikettä apuna käyttäen, Mattila-Rautiainen kertoo.

– On tosi hienoa, kun näkee oman työnsä tuloksen. Se, että asiakas kertoo vaikutukset – välittömät ja pitkäaikaiset.

Ilman satulaa lähemmäs hevosta

Ratsastusterapeutti haluaa oikoa vääriä käsityksiä terapiamuodosta.

– Monet kuvittelevat, että ratsastusterapiassa käytetään satulaa tai sitten he ihmettelevät, miksei ole jalustimia. Se, mitä hevoselle laitetaan riippuu täysin asiakkaan tarpeista. Satula on käytössä vain muutamilla, jotka sen tarvitsevat.

Ratsastusterapian avulla osa työkyvyttömistä ovat päässeet takaisin työelämään kiinni.

Sanna Mattila-Rautiainen

Kun ratsastaja on lähempänä hevosen selkää, on ihmisen kehon massan painopiste lähempänä hevosta. Silloin ihminen ei heilahda niin paljoa hevosen liikkeestä, ja tasapainon ylläpitäminen on helpompaa.

– Hevosen selän kautta välittyvä lämpö ei tunnu samalla tavalla satulan kanssa, kuin pelkän huovan tai lampaantaljan läpi. Kun ihminen mukautuu hevosen selkään tiiviimmin kuin satulaan, turvallisuus ja tasapainon ylläpitäminen paranee, selittää Mattila-Rautiainen.

Ratsastuksen rauhoittava vaikutus toimii apuna terapiassa.

– Täytyy miettiä mihin helpotusta halutaan. Jos on jo ylirauhallinen, niin toki ei haluta rauhallisuutta lisää. Hevosta voidaan käyttää nostavana tai laskevana mielen suhteen, Sanna Mattila-Rautiainen kertoo.