Sinnikäs työ tuottaa tulosta espanjansiruetanan kitkemisessä Vaasassa

Vaasassa on kitketty espanjansiruetanakantaa sinnikkäästi usean vuoden ajan. Hävittämään sitä ei ole vielä onnistuttu, mutta kanta on pienentynyt ainakin viime kesään verrattuna. Vielä ei kuitenkaan uskalleta huokaista helpotuksesta.

kotilot
Espanjansiruetanat kerätään käsin luonnosta.
Espanjansiruetanat kerätään käsin luonnosta. Anne Tastula/Yle

Vaasan Kotirannalta löytyi vuonna 2012 espanjansiru- eli tappajaetanoita. Satojen etanoiden kantaa on siitä lähtien pyritty kitkemään sekä kaupungin virallisin- että vapaaehtoisten toimiin.

– Vapaaehtoiset ovat tärkeitä. Tämä torjunta on meille ns. ylimääräinen työ eivätkä meidän resurssimme riitä siihen millään, toteaa Vaasan kaupungin viheralueyksikön johtaja Jorma Berg.

– Tällä alueella on esimerkiksi eläkeläisiä, jotka ovat Ruotsin puolella kokeneet sen, mikä tämä ongelma oikein on.

Ei tuhottu, mutta vähentynyt

Kesällä 2014 Vaasassa oltiin optimistisia espanjansiruetanakannan hävittämisen suhteen. Vaikka kannan tuhoutumista toivottiin, ei niin hyvää ja lopullista tulosta kuitenkaan saatu aikaiseksi. Kuitenkin:

– Kanta on menossa kokoajan alaspäin, Jorma Berg sanoo.

– Tämän kesän tulos on viitisenkymmentä etanaa eli ollaan pienissä määrissä verrattuna siihen, mitä oli ennen.

Bergin mukaan viime kesänä etanoita löytyi useita satoja – parhaimmillaan 30-40 päivässä.

Etanamyrkky tehokasta

Vaasassa espanjansiruetanaa on torjuttu etanamyrkyllä.

– Torjunta-aineemme on osoittautunut aika tehokkaaksi eli rautasulfaatilla on päästy aika pitkälle, Jorma Berg sanoo.

Tehokaskaan torjunta-aine ei korvaa silti ihmissilmin ja –käsin tehtävää työtä.

– Vähintään kolmesti viikossa käymme täällä. Sateisina päivinä useampaan kertaan, sillä silloin ne etanat nousevat maan alta ja tulee uutta kantaa.

Viheraluepäällikkö Jorma Berg on helpottunut siitä, että Vaasassa espanjansiruetanoita on vain yhdessä paikassa. Tosin, reilun sadan metrin päässä sijaitsee kaupungin palstaviljelyalue. Niille etanan leviäminen olisi katastrofi.

– Jos se sinne pääsee, niin tilanne on toivoton. Se tarkoittaisi käytännössä maanvaihtoa alueella – ja se on kallista. Maanvaihto olisi ainoa keino hävittää etana, Jorma Berg sanoo.

Espanjansiruetanaa pyritään hävittämään Vaasassa sekä keräämällä että myrkyttämällä.
Espanjansiruetanaa pyritään hävittämään Vaasassa sekä keräämällä että myrkyttämällä.Anne Tastula/Yle

Lyhyt nurmikko luontaista torjuntaa

Espanjansiruetanan hävittäminen on tehtävä taiten.

– Ne on kerättävä fyysisesti pois. Kumihanskat käteen, purkkiin tavallista etikkaa ja sitten kipataan etanat sinne, Jorma Berg neuvoo yhden toimivan tavan.

Espanjansiruetanan munat säilyvät talven yli ja kosteus on sille mieluisaa. Nurmikon pitäminen lyhyenä edesauttaa hävittämistyötä.

– Lyhyt nurmikko minimoi kannan ja estää luontaisesti kantaa leviämästä. Kun nurmikko on aika lyhyt, ne yksilöt myös näkyvät paremmin.