Ravipelien suosio laskee – "Uudistukset eivät ole onnistuneet"

Vanha tuttu Toto-pelaaminen on jatkanut hiipumista. Vaikka uudistuksia on tehty, niin muihin rahapeleihin verrattuna ravipelien pelaaminen on taantunut enemmän.

Kotimaa
Kainuun Raviradan ravit.
Arto Loukasmäki / Yle

Toto-pelien uudistaminen ei ole tuottanut toivottua tulosta. Fintoto on hakenut uutta mielenkiintoa uudistamalla vuonna 2014 porukkapelaamista. Tämän vuoden alussa nostettiin myös Toto76 ja Toto65 -peleistä maksettavien alavoittojen rajaa kahteen euroon. Jos voittoluokka jää alle kahden euron siirtyy jakamatta jäänyt osuus jackpot-kertymään, joka jaetaan seuraavalla kierroksella. Viimeisin uudistus on Toto-pelipisteiden vähentäminen sadalla.

– Uudistukset eivät ole onnistuneet, vaan siinä on käynyt päinvastoin. Toto-pelien vaihto on pudonnut viime vuonna kymmenisen prosenttia. Toto-pelien vaihto on pudonnut enemmän kuin muiden rahapelien vaihto. Tyytyväisiä olemme siihen, että ratakohtaisessa pelaamisessa on Kajaanissa ollut pientä nousua viimeisen puolen vuoden aikana, sanoo Kainuun Raviradan toimitusjohtaja Tapio Karjalainen.

Fintoton toimitusjohtajan Pertti Koskenniemen mukaan pohjakosketus on tehty myös valtakunnallisesti ja Toto-peleissä lasku on saatu pysäytettyä. Kesän pelaaminen on ollut edellisvuotta parempaa ja saman tahdin odotetaan jatkuvan myös Joensuun kuninkuusraveissa.

Hyvät palkinnot ja hyvät hevoset

Lääkkeet Toto-pelien lisäämiseen ovat Karjalaisen mielestä yksinkertaiset. Hyvät hevoset, hyvät palkinnot ja täydet lähdöt.

Toto-pisteitä Kainuun Raviradalla.
Toton uudistukset eivät raviradan toimitusjohtajan mukaan onnistuneet.Arto Loukasmäki / Yle

– Pitää olla kiinnostavia kuningas- ja kuningatarkruunun saaneita hevosia sekä huipputason lämminverisiä. Ja jos niillä on paikallisia omistajia, niin se vetää paikallista väkeä. Ravitapahtumiin saadaan huippuhevosia mukaan, kun palkintosummat ovat voittajalle viiden tuhannen euron luokkaa. Tämä lisää myös valtakunnallisesti tapahtumien mielenkiintoa ja saa Toto-pelaajat liikkeelle. Erittäin tärkeää on myös se, että lähdöt ovat loppuun buukattuja, kertoo Karjalainen.

Pelipalautukset tärkeä osa liikevaihtoa

Nettipelaaminen on lisännyt suosiota myös ravipelien kohdalla. Raviradalle taloudellisesti parhaiten tuottaa omissa raveissa pelaaminen. Kun omia raveja ei ole niin silloin niin sanottu kivijalkapelaaminen oman alueen Toto-pelipisteet ovat tärkeitä, koska niistä saadaan palautuksina merkittävä määrä euroja raviradan taloudenpitoon.

– Meidän liikevaihdossa se tarkoittaa 25 prosenttia, joka saadaan pelipalautuksina. Erittäin tärkeää on se, että olemme mukana Toto-televisiossa. Jos sinne pääsemme niin se lisää huomattavasti pelinvaihtoa, laskee Kainuun Raviradan toimitusjohtaja Tapio Karjalainen.

_Päivitetty 30.7.2015 12.07. Lisätty Fintoton toimitusjohtajan Pertti Koskenniemen kommentti. _