1. yle.fi
  2. Uutiset

Postinumeroon on kätketty tukku tietoa – tämä kaikki siitä selviää

Postinumerossa jokainen numero kertoo jotain paikasta, johon se postin ohjaa. Numerosta voi päätellä esimerkiksi, onko postiosoite keskustassa ja kuinka kaukana siitä se on.

Kotimaan uutiset
Kirjeitä
Timo Nykyri / Yle

Suomessa postinumerot tulivat koekäyttöön vuonna 1971, kertoo kehityspäällikkö Tuomo Visakko Postista.

– Varmasti tausta on ollut se, että on haluttu helpottaa lajittelutyötä, että osoitteen tuntemus ei ole niin tärkeää. Ei tarvitse miettiä, missä päin on vaikka Asematie.

Postinumeroiden muodostumista ohjaa postilaki.

Postinumerot eivät ole ainutlaatuinen suomalainen piirre, mutta myöskään itsestäänselvyyksiä ne eivät ole. Visakko sanoo, että yli puolet kansainväliseen postiliittoon kuuluvista maista käyttää postinumeroa.

– Se on käytössä Euroopassa lähes kaikissa maissa, tosin esimerkiksi Irlannissa vain osittain. On myös paljon maita, joissa postinumerorakenne on erilainen kuin meillä, siinä voi olla vaikka kirjaimia. Meillä on valittu hieman Ruotsin kaltainen, viidestä numerosta koostuva postinumerojärjestelmä.

Jokainen numero postinumerossa tarkoittaa jotain.

Ensimmäinen ja toinen numero – kuinka pohjoisessa alue on

Kaksi postinumeron ensimmäistä numeroa osoittavat ison maantieteellisen alueen. Pääsääntö on, että numerot kasvavat etelästä pohjoiseen.

Kaksi postinumeron ensimmäistä numeroa osoittavat ison maantieteellisen alueen. Pääsääntö on, että numerot kasvavat etelästä pohjoiseen – mutta usein postinumeroiden etenemissuunta myös hieman poukkoilee. Esimerkiksi Jyväskylän postinumerot alkavat 40, mutta sitä etelämmässä olevan Lappeenrannan postinumerot ovat 53- tai 54-alkuisia.

Kahden ensimmäisen numeron perusteella posti löytää lajittelukeskuksen – tosin jako perustuu siihen, miten lajittelukeskuksia oli vuonna 1971.

Kortit lajitelaan lokeroihin postinumeron kahden ensimmäisen numeron perusteella.
Postin lajittelua postikeskuksessa.Jenni Frilander / Yle

Kahden ensimmäisen numeron määrittämä alue kattaa joskus yhden kunnan, mutta samat alkunumerot voivat olla käytössä useassa naapurikunnassa. Esimerkiksi 00 on käytössä Helsingissä, mutta 01-alkavia postinumeroita on Vantaalla mutta myös vaikka Nurmijärven Klaukkalassa.

Kolmas ja neljäs numero – keskusta, kylä vai iso yritys

Postinumeron kolmas ja neljäs numero osoittavat paikan tarkemmin, esimerkiksi kylän tai kaupunginosan tarkkuudella. Numerot yleensä kasvavat sitä mukaa, mitä kauemmas keskustasta mennään.

Kolmas ja neljäs numero osoittavat paikan tarkemmin. Numerot yleensä kasvavat sitä mukaa, mitä kauemmas keskustasta mennään.

Kaupunkien keskustoissa keskimmäiset numerot ovat aina 10. Keskustassa asuvien postinumero päättyy yleensä 100. Esimerkiksi Oulun keskustan postinumero on 90100.

Isolla yrityksellä tai muulla isolla toimijalla voi olla kokonaan oma postinumeronsa. Yrityspostinumeroissa kolmas eli keskimmäinen numero on yleensä 0. Esimerkiksi Oulun yliopiston postinumero on 90014, Finnairin postinumero on 01053 ja Valion 00039. Yrityspostinumerosta pitää maksaa.

Viides numero – pakettiautomaatti, postilokero vai tavallinen postiluukku

Postinumeron viides ja viimeinen numero on normaalisti 0. Jos postinumeron viimeinen numero on 1, posti menee maksulliseen postilokeroon.

Postinumeron viides ja viimeinen numero on normaalisti 0.

Jos viimeinen numero on 5 tai 7, kyseessä on luultavasti noutopisteen tai pakettiautomaatin postinumero. Tällaisiin numeroihin siis lähinnä ohjataan tavaralähetyksiä noudettaviksi.

Viimeisenä tulee kunnannimi – sen perään on turha laittaa numeroita

Postinumeron numero-osuutta seuraa paikannimi, joka on yleensä kunnan nimi. Nimi voi tosin olla myös esimerkiksi taajaman nimi, kuten vaikka Klaukkala, joka on osa Nurmijärven kuntaa.

Postinumeron numero-osuutta seuraa paikannimi, joka on yleensä kunnan nimi.

– Kuntaliitoksissa postinumeron nimi tai kunnan nimi saattaa muuttua, mutta on myös tapauksia, joissa vanhan kunnan nimi jää postinumeroon. Ihmiset itse asiassa toivovat, että se jäisi, halutaan tavallaan säilyttää omaa identiteettiä. Meillä on postinumeroryhmä, joka ottaa vastaan kuntalaisten ja kuntien ehdotuksia ja pyyntöjä, ja ne pyritään ottamaan huomioon, sanoo kehityspäällikkö Tuomo Visakko Postista.

Vanhastaan kunnan nimen jälkeen on vielä ollut kaksinumeroinen lukutunnus: esimerkiksi 90650 Oulu 65. Lukutunnus oli pääsääntöisesti sama kuin postinumeron kolmas ja neljäs numero. Siitä on luovuttu jo aikoja sitten, Visakko sanoo.

– Sen takia vähän hämmästyttää, että niitä edelleen esiintyy.

Joulupukilla ja maailmamestareilla omat postinumerot

Edellä mainittujen numeroiden lisäksi erilliset postinumerot on muun muassa niillä lähetyksillä, joissa vastaanottoja maksaa postimaksun.

Myös muutamia erikoisnumeroita on. Tunnetuin lienee Joulupukin pääpostin postinumero 99999.

Kun Suomi viimeksi voitti maailmanmestaruuden, kultajoukkue sai väliaikaisesti oman postinumeronsa. Joukkueen pelaajille pystyi muutaman viikon ajan lähettämään fanipostia osoitteella 02011 MAAILMANMESTARIT.

– Se oli ehdottoman poikkeuksellista, Visakko sanoo erikoispostinumeron avaamisesta.

Myös muutamia erikoisnumeroita on. Tunnetuin lienee Joulupukin pääpostin postinumero 99999.

Uusia postinumeroita ei yleensä tule – mutta vanhoja poistuu

Mitä enemmän paikkakunnalla on asukkaita, sitä enemmän postinumeroita siellä yleensä on käytössä. Joissain harvoissa tapauksissa postinumeroalue voi ulottua useammankin kunnan alueelle.

Uusia normaaleja postinumeroita otetaan käyttöön suhteellisen harvoin, Visakko sanoo.

– Nykyään trendi on, että niitä häviää.

Lue seuraavaksi