Ylen kysely kansanedustajille: Puolet vastanneista epäisi luvan uudelta voimalalta, jos Fennovoima kaatuu

Yle Uutiset kysyi kansanedustajilta, olisivatko he valmiita hyväksymään uudet lisäydinvoimalahankkeet vielä kuluvalla hallituskaudella, jos Fennovoiman hanke ei toteudu. Kolmannes vastanneista kannattaa uutta voimalalupaa.

talous
Grafiikka Ylen tekemästä kyselystä.
Yle Uutisgrafiikka

Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista puolet (51 prosenttia) katsoo, ettei päätöksiä lisäydinvoimalasta tarvita enää kuluvalla vaalikaudella, jos Fennovoiman ydinvoimalahanke kaatuu.

Yle Uutiset selvitti asiaa kansanedustajilta kyselyllä. Kyselyä varten tavoitettiin yhteensä 141 kansanedustajaa, joista 124 vastasi kyselyyn.

– Minulla on kielteinen kanta tähän. Näkemykseni on muuttunut muun muassa Fukushiman tapahtumien jälkeen. Toivoisin, että Suomessa pystyisimme kehittämään vaihtoehtoisia energiamuotoja ja että pystyttäisiin tulevaisuudessa pärjäämään ilman lisäydinvoimaloita, kommentoi RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

Kolmannes (31 prosenttia) kyselyyn vastanneista haluaa edelleen päätöksiä uudesta lisäydinvoimasta tällä hallituskaudella, jos Fennovoima ei toteudu. Noin viidesosa vastaajista (18 prosenttia) ei osaa tai halua vastata kysymykseen.

– Jotta päästöä pystytään vähentämään, kivihiilestä luopumaan ja kohtuuhintaista sähköä tarjoamaan Suomelle, olisi myönteistä, jos syntyisi sellaisia ydinvoimahakemuksia, joihin mielestäni hallituksen tulisi ottaa myönteinen kanta, kommentoi kokoomuksen kansanedustaja Kai Mykkänen.

Hallituksen on määrä arvioida Fennovoiman ydinvoimalan rakennuslupahakemusta istunnossaan torstaina 6. elokuuta. Aiemmin on linjattu, että ydinvoimalan omistuksesta 60 prosenttia täytyy tulla kotimaasta tai EU- ja EFTA-alueilta.