Kiistelty pride-paraati järjestettiin Ruotsissa – osallistujia lopulta vain parikymmentä

Rasistisista kirjoituksista tunnetun Avpixlat-sivuston aktiivit järjestivät oman gay pride -marssin maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä. Yksi vastamarssiin osallistunut henkilö pahoinpideltiin paraatin loputtua.

Ulkomaat

Rasistisista kirjoituksista tunnetun Avpixlat-sivuston aktiivit järjestivät keskiviikkona oman gay pride -marssin Tukholman lähiöissä, Ruotsin televiso SVT uutisoi (siirryt toiseen palveluun). Marssi kulki maahanmuuttajavaltaisten Tenstan, Kistan, Rinkebyn ja Husbyn alueiden läpi.

Kriitikoiden mukaan kyseessä oli poliittinen strategia, jonka avulla laitettiin ihmisoikeudet – tässä tapauksessa seksuaalivähemmistöjen oikeudet – ja maahanmuutto vastakkain. Järjestäjiä on syytetty vastakkainasettelusta ja rasistisista motiiveista.

Tapahtumaan oli ilmoittautunut Facebookin kautta 277 ihmistä, mutta marssiin osallistui loppujen lopuksi vain parikymmentä henkilöä. SVT:n mukaan suunnilleen yhtä monta toimittajaa seurasi marssijoita.

Paraatin aikana alueella liikkui myös paljon poliiseja. SVT:n lähteiden mukaan Ruotsin poliisi oli luokitellut tapahtuman erityisen huomiota herättäväksi.

Vastamarssiin osallistunut pahoinpideltiin

Avpixlat-sivuston marssin aikana järjestettiin myös vastamarssi. Yksi vastamarssiin osallistunut henkilö pahoinpideltiin Husbyn keskustassa marssien loputtua. Poliisin mukaan kaksi pahoinpitelijää pakeni alueelta.

– Pahoinpitelystä ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta on aloitettu esitutkinta. Rikoksentekijät olivat sanoneet uhrille alentuvia asioita, Tukholman poliisin edustaja Eva Nilsson kertoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Uhri ei tarvinnut pahoinpitelyn jälkeen sairaalahoitoa.

Virallinen Tukholman pride-paraati järjestetään elokuun ensimmäinen päivä.