Kesäkahvilan erikoisuutena on ilmaiset pullakahvit

Jyväskyläläisessä kahvilassa on tänä kesänä pistetty hyvä kiertämään. Asiakkaat voivat tarjota kenelle tahansa tuntemattomalle vaikkapa keittolounaan tai kahvit post it –lapulla. Lahjoituksia on tullut niin paljon, että niitä uhkaa jo jäädä käyttämättä.

ilmiöt
Perhe kahvilan terassilla.
Kahvilan terasilla voi nauttia itse ostetuista tai lahjoitetuista korvapuusteista.Yle / Leena Petman

Jyväskyläläisen Mäki-Matin perhepuiston kupeessa sijaitsevassa Vanhassa Kunnon Kahvilassa ahkeroiva Pauliina Hulkkonen on kesän aikana paistanut kymmeniä, ellei satoja pellillisiä korvapuusteja ja sämpylöitä. Lämpimäiset tekevät kauppansa, ja moni asiakas maksaa omien ostostensa lisäksi myös vähän ylimääräistä.

Kesäkahvilan seinällä on muistitaulu, jossa roikkuu nastoilla värikkäitä lappusia. Ne ovat asiakkaiden tekemiä lahjoituksia kenelle tahansa tuntemattomalle.

Lahjoitukset ovat olleet  50 sentistä 70 euroon.

Pauliina Hulkkonen

–Siellä on esimerkiksi pullaa, mehua, keittoa, karkkipussia tai sitten ihan vain rahasummia. Lahjoitukset ovat olleet 50 sentistä 70 euroon, eli tosi isolla haitarilla, mutta suurin osa on muutaman euron luokkaa, Pauliina Hulkkonen kertoo.

Kahvilan nuoret yrittäjät, Tiimiakatemiassa opiskelevat Joona Taskinen ja Pasi Suojala, saivat idean Lahja tuntemattomalle –toimintaan Yhdysvalloista.

–Pitserian asiakkaat voivat siellä lahjoittaa pitsapaloja muille. Idea on meillä ihan sama, Taskinen kertoo.

Lahjan saaminen on antamista vaikeampaa

Ihmisten into tehdä lahjoituksia on ylittänyt kahvilan väen odotukset. Post it –lappuja on kertynyt paljon, eikä niille ole yhtä helppo löytää käyttäjää, kuin on antajia.

Moni kainostelee lahjoituslapun käyttämistä, vaikka niitä ei suinkaan ole tarkoitettu almuiksi. Lappusen voi ottaa taululta, jos oma kukkaro on unohtunut kotiin tai on muuten vain tiukka rahatilanne.

Kahvilassa pienten lasten kanssa poikennut nuori äiti pyöritteli hämmästyneenä päätään, kun sai jonkun tuntemattoman jo maksaman pillimehun ja sämpylän.

– Mietin, että kyllä joku muu varmasti tarvitsisi näitä meitä enemmän. Mutta hyvä mieli tästä tuli.

Veteraanilta kiitollinen kädenpuristus

Hyvän mielen jakaminen ja saaminen olikin idean tarkoitus ja se on myös toteutunut.

Kesäkahvilalle on lyhyessä ajassa muodostunut vakioasiakkaita, jotka ovat tehneet pieniä lahjoituksia ja myös ottaneet niitä vastaan.

Joka päivä hän kättelee ja on erittäin liikuttunut ja kiitollinen.

Joona Taskinen

– Erityisesti eräs 92-vuotias sotaveteraani on jäänyt mieleen. Hän käy täällä meillä melkein joka päivä keittolounaalla ja hänelle olemme usein tarjonneet ruuan tai jälkiruokakahvit lahjoituksista. Joka päivä hän kättelee ja on erittäin liikuttunut ja kiitollinen, Joona Taskinen kertoo.

Kesäkahvila on auki enää pari viikkoa, elokuun puoleen väliin saakka. Pauliina Hulkkosen mukaan sitäkin on jo mietitty, mitä tehdään, jos lahjoituksia jää antamatta.

– Sitten keksimme vaikka jonkin hyväntekeväisyyskohteen, minne ne lahjoitetaan, sillä tarkoitus ei ole jakaa niitä kahvilan väelle sitten lopuksi!