ZZ Topin kitaristi innostui itäsuomalaisesta osaamisesta – Billy Gibbonsille tehtiin vahvistin Kuopiossa

Putkivahvistimet ovat ottaneet takaisin paikkansa muusikoiden suosikkilaitteina. Tarjonta on laajaa, valmistajia on pienistä pajoista monikansallisiin teollisuusjätteihin. Etenkin käsintehdyt, yksilölliset laitteet ovat soittajien suosiossa. Pienellä pajalla Kuopiossa on juuri valmistunut vahvistin ZZ Topin Billy Gibbonsille.

viihde
Jaakko Turunen.
Jaakko Turunen

Putkivahvistimet ovat tehneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana vahvan paluun musiikkiin.

Yhtenä syynä voidaan pitää tekniikan halpenemista, kun suuret brändit ovat siirtäneet tuotantoa Kaukoitään.

Toinen syy on, että vuosikymmeniä vanhat laatulaitteet kestävät oikein huollettuina ja korjattuina vielä vuosikymmeniä.

Tämän lisäksi markkinoille on ilmestynyt sekä koti- että ulkomaisia pieniä valmistajia, jotka valmistavat käsintehtyjä ja tarvittaessa hyvinkin yksilöllisesti räätälöityjä vahvistimia, äänentoiston komponentteja sekä efektilaitteita.

Samaan aikaan rakennussarjoina myytävien erilaisten kuuluisien vahvistimien replikat ovat suositumpia kuin koskaan.

Kun tähän ynnätään vielä se, että yhä useampi keski-ikään ehtineistä alkaa toteuttaa nuoruuden unelmiaan, päästään päätelmään, jonka mukaan putkivahvistimille ja niiden tekijöille on markkinoita.

Jaakko Turunen verstaallaan Kuopiossa.
Putkiradioiden purkamisesta alkanut harrastus johti oman korjaamon pyörittämiseen.Jaakko Turunen

Soittimia, esimerkiksi sähkökitaroita on vuosien saatossa viety Suomestakin ulkomaille.

Suomi ei kuitenkaan ole koskaan ollut sähkökitaroiden massatuotannon maa, kalliimmat ja yksilöllisemmät kitarat ovat sen sijaan löytäneet tiensä maailmanluokan tähtien käyttöön.

Esimerkiksi helsinkiläinen Versoul on saanut kitaroitaan maailmalle ja joensuulainen Flaxwood on puolestaan rakentanut soittimia muun muassa Dean Parksin ja Waddy Wachtelin kaltaisille muusikoille.

Vahvistimia valmistavat Versoulin lisäksi Suomessa muun muassa Bluetone Helsingissä ja forssalainen Monster.

Kuopiosta Teksasiin

Kuopiossa soitinlaitehuoltoa pyörittävä Jaakko Turunen tekee alihankintana putkivahvistimia helsinkiläiselle Versoul kitara- ja vahvistinvalmistajalle. Yksi Turusen valmistamista vahvistimista matkaa parhaillaan kohti Teksasia. Houstonista jo 1970–80-luvuilla maailmanmaineeseen ponkaisseen ZZ Top -yhtyeen kitaristi halusi Turuselta vahvistimen.

Billy Gibbons ja Kari Nieminen pohtimassa vahvistimen ulkoasua.
Gibbons ja Nieminen pohtivat vahvistimen ulkonäköä.Kari Nieminen

– ZZ Topin Billy Gibbons tilasi tällaisen matalatehoisen putkivahvistimen. Laite mukailee kytkennältään brittiläistä klassikkoa, Vox ac4:ää. Tavoitteena on, että vahvistin toistaisi kitaran saundia mahdollisimman uskollisesti.

– Tällä haetaan mahdollisimman puhdasta sointia. Koneessa on kaksi kanavaa, puhdas ja high gain -kanavat. Tämä on täysputkivahvistin, josta tehoa otetaan 5 wattia. Hintaluokaltaan tämä asettuu 2 000–3 000 euron välimaastoon.

– Varsinaisesti tätä ei ole räätälöity juuri Gibbonsille, vaan vahvistin mukailee tuotantomallia. Muutokset ovat lähinnä ulkonäössä, ne tehtiin Gibbonsin toiveiden mukaan.

– Laite on matkalla kohti Houstonia. Minulle kerrottiin, että ZZ Top aloittaisi elokuussa uuden levyn teon ja Gibbons haluaisi vahvistimen studioon.

Tähtien tilaukset harvinaisia

Se, että vahvistimia tehdään tällä tavalla tilauksesta maailmanluokan tähdille Suomessa on harvinaista. Syy siihen, että Billy Gibbons halusi juuri tämän vahvistimen, on Turusen mukaan siinä, että miehellä on jo saman firman kitaroita.

Vahvistimen takaosa teksteineen
Tämä tekniikka kelpaa myös Billy Gibbonsille.Versoul

– Versoulin soittimia löytyy ZZ Top -yhtyeen Billy Gibbonsilta, The Who:n Pete Townsedilta, Rollaireiden Ron Woodilta, vain muutamia mainitakseni. Tämä vahvistintilaus nivoutuukin Karin (Kari Nieminen, Versoul -kitaroiden suunnittelija ja valmistaja) kitaratuotantoon. Hän on tehnyt jo parin vuosikymmenen ajan kitaroita maailmalle ja on myös monen asiakkaansa kuten esimerkiksi Gibbonsin kaveri.

– Se, että tämä vahvistin kelpasi Billy Gibbonsille on tietysti hieno homma. Jenkeissä riittää tekijöitä alalla, joten tarjonta on aivan tolkuttoman suurta, kertoo Jaakko Turunen.