1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

AP: Rion olympiavedet erittäin saastuneita – "vedessä on kaikkea, mitä vessoista tulee"

Brasilian viranomaiset eivät tutki vesissä olevia viruksia. Tutkijoiden mukaan puhdistaminen ei enää ole mahdollista ennen olympiakisojen alkua.

urheilu
Saastunutta rantaa Rio de Janeirossa.
Guanabaran lahden ranta Rio de Janeirossa oli täynnä roskia kesäkuun 10. päivänä. Kyseisellä lahdella on tarkoitus käydä olympialaisten purjehduskisa elokuussa 2016.Vanderlei Almeida / AFP

Uutistoimisto AP on julkistanut teettämiään tutkimuksia Rio de Janeiron tulevien olympiakisojen vesiurheilukohteiden veden laadusta. Tulokset osoittavat, että kaikilla kilpailupaikoilla viemärijätteet pilaavat veden.

Rion vedenlaatu on herättänyt laajaa keskustelua jo aikaisemminkin, mutta Brasilian viranomaiset sanovat veden puhdistuneen olennaisesti viime aikoina.

Vakuuttelut eivät kuitenkaan ole tehonneet tutkijoihin. Tavalliset turistitkin ovat voineet nähdä, että monissa osissa Rion kaupunkia viemärijätteet valuvat avo-ojia pitkin suoraan mereen. Kaupungissa voi usein myös tuntea jätteiden lemun.

Vesiasiantuntijoita huolestutti erityisesti se, etteivät Brasilian viranomaiset tutki vesistöistä viruksia, ainoastaan bakteeripitoisuuden.

Tutkimustulokset olivat erittäin huolestuttavia. Puhtainkin vesistö, Copacabanan ranta, oli niin pahasti adenovirusten saastuttama, että veden laatua saattoi verrata puhdistamattomaan viemärijätteeseen. Copacabanan rannalla suoritetaan kisojen triathlonin uintiosuus. Lisäksi monet kisoihin tulevista 350 000 turistista aikoo uida kuuluisalla rannalla.

Adenovirukset aiheuttavat rajua vatsatautia, hengitysongelmia ja muita vaivoja. Eräät kisapaikoille harjoittelemaan tulleista urheilijoista ovat jo sairastuneet, AP kertoo.

– Tämä on huonolaatuisinta vettä mitä purjehtijaurallani olen koskaan nähnyt. Olen varma, että jos uit siinä tai sitä menee suuhusi tai nenääsi, paljon pahoja asioita pääsee elimistöösi, sanoo Itävallan purjehdusjoukkueen valmentaja Ivan Bulaja.

Suurin yllätys tutkijoille oli Rodrigo de Freita -järvi, jonka vedenlaadun oli uskottu parantuneen. Järvi osoittautui kisapaikoista kaikkein likaisimmaksi.

Tutkimustulosten mukaan adenovirusten pitoisuus oli 14 miljoonaa - 1,7 miljardia litrassa. Esimerkiksi Etelä-Kalifornian vesiviranomaiset suorittavat hälytyksen, kun heidän alueellaan adenovirusten pitoisuus ylittää tuhat litrassa. Rodrigo de Freitalla suoritetaan kisojen soutu- ja melontakilpailut.

Infektiot käytännössä varmoja

AP:n haastattelemien tutkijoiden mukaan virusinfektion saaminen on 99-prosenttisen varmaa, jos henkilö nielee vain kolme teelusikallista vettä. Sairastumisen todennäköisyys ei ole tiedossa.

Brasilialaiset itse ovat suurelta osin saaneet immuniteetin saastuneen veden aiheuttamiin sairauksiin, mutta ulkomaisilla urheilijoilla ja turisteilla ei immuniteettia ole.

Etelä-Kalifornian rannikkovesiin erikoistunut tukija John Griffith toteaa, että vesistöissä on käytännössä puhdistamatonta viemärijätettä. Kaliforniassa näin likaiset rannat suljettaisiin välittömästi.

– Vedessä on kaikkea, mitä vessoista ja suihkuista tulee, Griffith toteaa.

Asiantuntijoiden mukaan vedenpuhdistamisen tehostaminen ei ennen kisoja enää ole mahdollista. Rio de Janeiron olympiakisat käydään 5.–21. elokuuta 2016 ja samoissa vesissä käydään harjoituskilpailuja jo ensi viikosta alkaen.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi