1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. retkeily

Viileä sää sopii patikointiin – reiteille riittää reppukansaa

Viileä sää on lisännyt retkeilijöiden määrää. Esimerkiksi Hämeenlinnan Evolla ja Tammelan kansallispuistoissa infopisteistä on haettu ahkerasti maastokarttoja. Retkeily on paljon mukavampaa viileässä kuin kovassa helteessä.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Retkeilijä tietää, millaista on talsia parikymmentä kilometriä kansallispuistossa kovalla helteellä. Siinä hiukset liiskaantuvat päähän, paita liimaantuu ihoon, jano piinaa, ja kun retkikengissä hölskyy hiki, tuntuu, että jalkoihinkin ilmestyy rakkoja paljon helpommin kuin viileämmässä säässä. Kuumassa säässä retkeilijä heittää mielellään mahdollisimman paljon vaatetta yltään, ja kädet ja jalat ovat täynnä naarmuja ja paarmojen paukamia. Viileässä sen sijaan tuntuu siltä, että rinkkakin on aivan mukavan kevyt ja kilometrit taittuvat sukkelaan.

Niinpä tänä kesänä Kanta-Hämeessä Hämeenlinnan Evon retkeilyalueella (siirryt toiseen palveluun) ja Liesjärven (siirryt toiseen palveluun) ja Torronsuon (siirryt toiseen palveluun) kansallispuistoissa Tammelassa on tehty ahkerasti pitkiä patikointiretkiä. Ihmiset ovat ahkerasti käyneet kysymässä infopaikoista karttoja, kyselleet retkeilymahdollisuuksista ja lähteneet pidemmille patikkaretkille.

Ihmisiä menee luontoon säistä huolimatta – tai kenties juuri niiden takia.

– Retkeily on paljon mukavampaa viileällä kuin silloin, kun pahimmat helteet ovat päällä. Luontoon lähtevät etenkin ne, jotka toden teolla retkeilyä harrastavat, sanoo asiakasneuvoja Minna Malinen Hämeen luontokeskuksesta.

– Viileässä ovat suositumpia juuri pidemmät retket, eli kansallispuistossa vietetään enemmän aikaa.