1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija: Ahvenanmaan asemaan tuskin muutosta

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Suomi varautuu Ahvenanmaan miehittämiseen venäläisten toimesta. Ahvenanmaa on ollut demilitarisoitu ja neutralisoitu alue melkein sata vuotta. Venäjä ei ole tunnustanut saaren neutraalia asemaa.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija, valtiotieteen tohtori Pekka Visuri ei usko, että Ahvenanmaan asemaan demilitarisoituna alueena on tulossa muutosta.

Visuri totesi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa, että Suomella on velvoite puolustaa saaria, joten puolustusministerin puheet ovat normaalia kriisiin varautumista.

– Jos olosuhteet muuttuvat, on selvää, että sitten täytyy tehdä uusi tilannearvio. Ahvenanmaan asemaa on vuosien kuluessa mietitty monta kertaa ja yritetty muuttaakin. On palattu aina lähtötilanteeseen, että nykytilanne on kaikille osapuolille paras. Ei tässä mistään uudesta asiasta ole kysymys, kuittasi Visuri.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo Lännen Medialle, että Suomi varautuu Ahvenanmaan miehittämiseen "vihreiden miesten" toimesta.

Vihreillä miehillä Niinistön tulkitaan viittaavan ilman tunnuksia toimiviin venäläissotilaisiin, jotka miehittivät Krimin niemimaan. Jos Baltiassa tai Itämerellä syttyisi aseellinen konflikti, Venäjä yrittäisi sotilasasiantuntijoiden mukaan miehittää Ahvenanmaan ja Ruotsin Gotlannin.

Visuri kertoi, että Ahvenanmaan demilitarisointia koskevat kansainväliset sopimukset ovat olleet voimassa melkein sata vuotta, vuodesta 1921. Visurin mukaan saaren asema on viimeksi mainittu Pariisin rauhansopimuksessa vuonna 1947, jossa lukee, että Ahvenanmaan saaret jäävät demilitarisoiduksi.

– Siinä viitattiin kahteen Kansainliiton suojeluksessa tehtyyn sopimukseen vuodelta 1921 ja Neuvostoliiton kanssa vuonna 1940 tehtyyn sopimukseen. Erityisesti Ruotsi painosti silloin länsivaltoja vaatimaan Ahvenanmaan demilitarisoinnin ja neutraloinnin.

Visuri sanoi, ettei osapuolilla ole ollut edes halua muutoksiin.

– Ahvenanmaan maakuntahallitus on pitänyt tiukasti kiinni itsehallintolaista aina kun sitä on uusittu. Suomi ja Ruotsi, Neuvostoliitto, nyt Venäjä, ja aikanaan vielä Saksa ovat tiukasti vaatineet, ettei sopimustilanteeseen tehdä muutosta, ellei ole maailmansodan tyyppistä meneillään.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosenttina toimiva Visuri muistutti, että toisen maailmansodan aikana Suomi rakensi Ahvenanmaalle puolustusjärjestelmän ja ylläpiti saaren puolustusta.