Toto-vinkkejä tumpeloille – näin pääset pelaamaan voitoista Kunkkareissa

Ravipelien pelaaminen on helppoa, kun on tietoa ja taitoa. Ensikertalainenkin voi pärjätä – vaikkapa tulevissa Kuninkuusraveissa – mutta yleensä voitto tulee pelkällä tuurilla. Tumpelon kannattaakin aloittaa totoaminen yksinkertaisista peleistä ja myös hankkia taustatietoa vaikkapa sieltä kuuluisasta hevosmiesten tietotoimistosta.

urheilu
Hippoksen tiedottaja Ilkka Nisula Joensuun raviradalla Kuninkuusravien 2015 alla.

Kuninkuusravit 2015 ovat jo aivan ovella. Joensuun raviradalla käy täysi tohina tulevan viikonlopun suurtapahtuman alla.

Olennainen osa Kuninkuusravejakin on ravipelien pelaaminen. Totoaminen on Joensuussa tehty vaivattomaksi: myyntipisteitä on kaikkiaan 150, ja totomyyjät liikkuvat myös ravialueella.

Suomen Hippoksen tiedottaja Ilkka Nisula kannustaa ensikertalaisiakin koettamaan onneaan. Hän ei pidä ensikertalaista pelaajaa raveissa mitenkään toivottamana tapauksena.

– Raveissa saa paikanpäältä hyvin apua. Löytyy valmiita vihjeitä, käsiohjelmassa on ohjeita tai sitten voi lähteä mukaan valmiiseen kimppapeliin.

Paras elämys syntyy Nisulan mukaan kuitenkin siitä, että itse etsii taustatietoa, ottaa hevosista selvää, miettii lähtöjä ja mitä kuskia ja hevosta haluaa pelata.

Huntturassa eurolla voittoon

Kokemattoman pelaajan ei kannata kuitenkaan ensimmäiseksi etsiä sopivaa hevosta, vaan ensin voi miettiä minkälaisella panoksella ravipeliä haluaa pelata. Vaihtoehtoja nimittäin riittää.

Löytyy valmiita vihjeitä, käsiohjelmassa on ohjeita tai sitten voi lähteä mukaan valmiiseen kimppapeliin.

Ilkka Nisula

– Pelataanko todennäköistä voittajaa pienemmillä panoksilla ja otetaan varman päälle vai lähdetäänkö hakemaan isompaa voittoa pikkuriskillä.

Aloittelijan suositellaan aloittavan kuitenkin yksinkertaisista peleistä, pelaamalla esimerkiksi yhden lähdön ja yhden hevosen pelejä, neuvoo Nisula.

Kun pelimuoto on valittu, on seuraavaksi pohdittava, miten paljon rahaa haluaa käyttää totoamiseen.

– Yhden lähdön ja yhden hevosen pelimuodossa pääsee eurolla pelaamaan. Euro tai vitonen on hyvä alku. Eli summa summarum hyvä järjestys on pelimuoto, panos ja oman suosikkihevosen valinta.

Käsittämätön käsiohjelma

Ihan oma hommansa on ensikertalaiselle tumpelolle käsiohjelman lukeminen. Sarakkeita on toisensa perään, ja ne ovat täynnä numeroita ja kirjaimia. Näistä maallikolle mystisistä sarakkeista löytyy paitsi lähtöjärjestys myös muun muassa hevosen edelliset voitot.

Jos mistään ei tiedä mitään eikä sarakkeista saa selvää, aloittelija voi pärjätä ihan pelkällä hyvällä tuurillakin.

Pelattavan hevosen voi valita vaikka hauskan nimen tai hienon ulkonäön perusteella. Yhtä hyvä valintakriteeri lienee myös ohjastajan ulkonäkö.

Hippoksen tiedottaja Ilkka Nisula muistuttaa kuitenkin, että parhaan ravielämyksen saa, kun hankkii tietoa ja keskustelee kokeneempien ravinaisten ja -miesten kanssa.

Eli summa summarum hyvä järjestys on pelimuoto, panos ja oman suosikkihevosen valinta.

Ilkka Nisula

Ilkka Nisula antaa pähkinänkuoressa hyviä vinkkejä aloittelijalle.

– Hanki taustatietoa
– Luota omaan intuitioon
– Valitse panos
– Valitse pelimuoto
– Valitse hevonen
– Jännitä

Näilläkään vinkeillä ei Hippoksen tiedottaja Ilkka Nisula kuitenkaan uskalla luvata ensikertalaiselle isoja voittoja. Mutta kaikki on mahdollista.