Viron väestö vääristyy: Paluumuuttajista puuttuu naisia ja lapsiluku pienenee

Yhä useampi virolainen palaa kotimaahansa muun muassa Suomesta, ihmiset elävät aiempaa vanhemmiksi, ja keskipalkka on noussut. Mutta edelleen väkiluku pienenee ja köyhien osuus kasvaa.

Ulkomaat
Katukuvaa Tallinnasta
Yle

Viron väestö pienenee edelleen, kertoo Viron tilastokeskuksen tuore vuosikirja. Sen mukaan Virossa oli tämän vuoden ensimmäisenä päivänä yli 2 500 asukasta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kokonaisluku näyttää olevan hivuttautumassa alle 1,3 miljoonan.

Miinusta näyttivät sekä syntyneiden ja kuolleiden että maastamuuttajien ja palaajien suhdeluvut. Lapsia kyllä syntyi 20 enemmän kuin toissa vuonna – kaikkiaan noin 13 500 – mutta kuolleiden määrä kasvoi sitäkin enemmän, noin 200:llä eli miltei 15 500:aan.

Valonsäteenä Viron tilastokeskus mainitsee paluumuuton selvän voimistumisen, etenkin kun valtaosa palaajista on Viron kansalaisia. Lähtijöitä oli viime vuonna runsaat 19 300, palaajia yli 17 100.

Useimmiten Virosta lähdettiin edelleen Suomeen, joskin vuosittainen määrä on puolittunut. Myös Ruotsi ja Saksa vetävät edelleen, mutta Venäjältä, Ukrainasta ja Yhdysvalloista palaa enemmän virolaisia kuin niihin muuttaa.

Naisten maastamuutto on kuitenkin yhä erityinen ongelma. Nuoret naiset lähtevät Virosta edelleen herkemmin kuin miehet, jotka puolestaan palaavat naisia useammin.

Virossa on siis yhä vähemmän synnytysikäisiä naisia, ja samaan aikaan pienenevät perheet. Viime vuonna virolaisella naisella oli keskimäärin 1,54 lasta. Vuonna 2010 luku oli 1,72. Jotta syntyvyys pitäisi väkiluvun vakaana, lapsiluvun naista kohden tulisi olla 2,10.

Sekä naisten että miesten odotettavissa oleva elinikä nousi viime vuonna. Miehillä nousu jatkuu selvästi nopeampana, mutta eliniässä on yhä suuri ero: miehet kuolevat keskimäärin 72,7-vuotiaina, naiset 81,3-vuotiaina. Viidessä vuodessa miehille on tullut 2,7 elinvuotta lisää, naisille 1,2.

Koko 441-sivuinen vuosikirja (siirryt toiseen palveluun)on vapaasti luettavissa PDF-muodossa Viron tilastokeskuksen sivulla klikkaamalla kohdasta "Vaata väljaannet". Yhteenvedot ovat englanniksi.