Olkiluodon ydinvoimalan käyttöautomaatio läpäisi testit Saksassa

Käyttöautomaatiojärjestelmä toimitetaan seuraavaksi Suomeen ja kytketään paikoilleen Olkiluodossa. Olkiluodon kolmannen reaktorin pitäisi käynnistyä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Kotimaa
Olkiluoto 3 -reaktorin asennustöitä heinäkuussa 2014.
Olkiluoto 3 -reaktorin asennustöitä heinäkuussa 2014.Yle

Säteilyturvakeskus STUK on hyväksynyt Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön käyttöautomaation toimivuutta selvittäneet tehdastestit. OL3-laitosyksikön valvontaan ja ohjaukseen käytettävää automaatiojärjestelmää testattiin Saksassa yli vuoden ajan.

Seuraavaksi käyttöautomaatiojärjestelmä kuljetetaan Suomeen ja asennetaan paikoilleen Olkiluodossa, minkä jälkeen automaation toimintaa testataan vielä ennen reaktorin käyttöönottoa. Ensimmäiset käyttöautomaatiotestit tehdään Olkiluodossa tämän vuoden puolella.

Turvallisuus- ja suojausjärjestelmien autiomaation testaukset ovat yhä käynnissä ja ne jatkuvat tämän vuoden loppuun asti.

Ranskalainen laitostoimittaja Areva on luvannut, että Olkiluodon kolmas reaktori voidaan ottaa käyttöön vuoden 2018 loppuun mennessä. Alun perin Olkiluodon kolmosreaktorin piti valmistua jo vuonna 2009.