1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uutta lääkettä narkolepsiaan testataan pian Suomessa

Narkolepsiaan on kehitetty uudentyyppinen, lupaava lääke. Alustavien tutkimusten mukaan lääke on tehokas ja haittavaikutukset vähäisempiä kuin nykyisillä lääkkeillä, kertoo professori Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta.

Kotimaan uutiset
Nainen pitelee kasvoistaan kiinni uupuneena.
EPA

Narkolepsia nousi julkisuuteen muutama vuosi sitten, kun sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti joillekin lapsille ja nuorille taudin puhkeamisen. Tätä ennen lääkeyhtiöillä ei ole ollut erityistä paloa kehittää lääkkeitä näin harvinaiseen sairauteen.

Suomessa arvioidaan olevan 1 500 narkolepsiaa sairastavaa. Useimmiten sairaus alkaa lapsena, ja käytettävissä olevat lääkkeet ovat vähissä.

Narkolepsiaan liittyy voimakas väsymys ja nukahtelutaipumus, mutta myös katapleksia eli lihasjäykkyyden äkillinen katoaminen. Unitutkija Partisen mukaan on jo paljon näyttöä siitä, että uusi lääke vähentäisi väsymystä ja samalla riskiä katapleksiaan.

– Narkolepsiassa on usein kyseessä elämän pituinen lääkehoito, ja on tosi tärkeää, jos löytyy hyvin siedetty ja kuitenkin tehokas lääke. Uusi lääke näyttäisi lievittävän oireita, virkistävän ja parantavan aivojen toimintakykyä, kuten keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, Partinen sanoo.

Amerikkalaisen lääkeyhtiön kehittämää lääkettä on tutkittu Yhdysvalloissa jo muutaman vuoden ajan. Lääkettä on testattu koe-eläimillä, ja sillä on tehty ensimmäiset turvallisuustutkimukset ihmisillä. Kliiniset tutkimukset narkolepsiapotilailla alkavat myös Euroopassa tänä syksynä. Niissä selvitetään tarkemmin lääkkeen tehoa ja haetaan sopivia annoksia.

Suomesta tutkimukseen 20 koehenkilöä

Useita tutkimuksia aloitetaan samanaikaisesti elo-syyskuussa Yhdysvalloissa, Australiassa, Italiassa, Ranskassa ja Suomessa.

– Suomi pääsi mukaan, koska suomalaista narkolepsiatutkimusta arvostetaan maailmalla korkealle. Toisaalta meillä on myös sairastunut viime aikoina moni lapsi ja nuori aikuinen Pandemrix-rokotuksen seurauksena.

Suomessa tutkimukseen osallistuu enimmillään 20 narkolepsiaa sairastavaa, joilla on vaikeita oireita. Markku Partinen on hankkeessa Suomen päätutkijana.

Ensimmäiset tulokset kliinisistä kokeista voidaan Partisen arvion mukaan saada runsaan vuoden kuluttua. Jos tulokset ovat hyviä, uusi lääke saattaisi olla käytössä siitä kolmen vuoden kuluttua.

Apua väsymykseen muissakin sairauksissa?

Uutta lääkeainetta on tarkoitus tutkia ensin aikuisilla, mutta suunnitteilla on myös lapsitutkimuksia.

Jos uusi lääke osoittautuu jatkotutkimuksissa tehokkaaksi, sen toimivuutta saatetaan kokeilla myös muissa sairauksissa, joihin liittyy väsymystä. Lääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin uudella tavalla, eikä se ole sukua amfetamiinille tai muille tällä hetkellä käytettäville piristeille.

– Sieltä saattaa löytyä muitakin potilasryhmiä, jotka ovat huomattavasti isompia. Lääkettä voitaisiin käyttää tukihoitona masennuspotilailla tehostamaan muiden lääkkeiden vaikutusta ja pitämään oireet paremmin kurissa. Se voisi parantaa muistitoimintoja Alzheimer-potilailla. Myös Parkinsonin tautiin liittyy väsymystä ja uupumusta, samoin MS-tautiin, Partinen visioi.

Lääkkeen sopivuutta uniapnean hoitoon ryhdytään tutkimaan Suomessa jo syksyllä.

Nykylääkkeet kalliita ja usein tehottomia

Nykyisin narkolepsian hoidossa ongelmana on, että väsymystä torjuvilla lääkkeillä on haittavaikutuksia ja ne ovat monilla suhteellisen tehottomia. Katapleksian hoidossa on käytetty masennuslääkkeitä, joiden sivuvaikutuksen on todettu helpottavan oireita. Mutta lääkkeet aiheuttavat myös runsaasti haittoja, kuten hikoilua ja painonnousua.

Narkolepsia vaurioittaa aivojen soluja, jotka tuottavat välittäjäainetta hypokretiiniä. Tutkimuksissa on selvitetty, miten kyettäisiin tehostamaan korvaavien dopamiini-, noradrenaliini- ja histamiinijärjestelmien toimintaa.

– Uusi lääke olisi potilaalle hyvin tärkeä, koska suurin osa nykyisistä lääkkeistä ei ole Kelan korvattavia ja ne ovat kalliita. Jos lääkintäviranomaiset Euroopassa hyväksyvät jatkotutkimusten tulokset, narkolepsiaan saataisiin paremmin toimiva, korvattava lääke, Partinen sanoo.

Poikkeuksena ovat tällä hetkellä ne potilaat, joiden narkolepsia on peräisin Pandemrix-rokotteesta. Heidän lääkkeensä korvaa Lääkevahinkovakuutuspooli.

Lue seuraavaksi