Rallikansa ei tarvitse ensiapua

Rallikansan saapuminen maakuntaan ei aiheuta merkittäviä toimenpiteitä Keski-Suomen keskussairaalassa. Lääkärien määrä perusterveydenhoidon puolella lisääntyy vain yhdellä lääkärillä rallien ajaksi.

Ralliradio
YLE Keski-Suomi / Mika Rinne

Jyväskylään saapuu kymmeniä tuhansia rallivieraita viikonlopun aikana. Suuri ihmismäärä lisää ensiavun tarvetta. Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen on lisätty vahvuuteen yksi lääkäri rallien ajaksi.

– Luonnollisesti kun tulee näin paljon ihmisiä, niin päivystyksen tarve lisääntyy hieman. Vuosien kokemus kuitenkin kertoo, että tällä miehityksellä pärjätään, kertoo ylilääkäri Markku Aarnio Keski-Suomen Keskussairaalasta.

Kirurgian puolella työskentelevä ylilääkäri Markku Aarnio kertoo, että rallit eivät työlllistä erikoissairaanhoitoa. Suurempia tapaturmia ei tapahdu normaalia enempää.

Ei otettaisi turhia riskejä, mitä tulee rallien katsomiseen tai alkoholiin.

Markku Aarnio

– Rallien tulo kaupunkiin työllistää keskussairaalaa hyvin vähän. Ralliorganisaatio on erittäin vahva ja he hoitavat itse hyvin pitkälle kuljettajien terveydenhuollon, Aarnio sanoo.

Tavallisen rallivieraan tuo päivystykseen useimmiten hengitystieinfektiot ja alkoholi.

– Ralleihin liittyy normaalin viikonlopun ainekset, mitä tulee päivystyksen työmäärään. Terveisiä voisi lähettää, että ei otettaisi turhia riskejä, mitä tulee rallien katsomiseen liittyen tai alkoholiin.