Saitko Tinder-matchin? Saatatte molemmat toivoa toisistanne pitkäaikaista kumppania

Voiko tulevaisuuden puoliso löytyä sovelluksen avulla? Nettideittailun maailma on mullistunut viime vuosina. Lähes kaikki etsivät Tinderistä pitkäaikaista kumppania.

Kotimaa
Tinder käyttäjä
Julia Sieppi / Yle

Nettideittailu on tuonut potentiaaliset pariehdokkaat lähemmäs kuin koskaan – ainakin melkein. Taskussa mukana kulkeva puhelin tärähtää, kun uusi _match _on saatu. Tämän jälkeen voi aloittaa tekstailun. Väestöliiton Tinder-kyselyyn (siirryt toiseen palveluun) vastanneista moni kehui sovellusta. Kyselyyn vastanneet pohtivat, miten ennen edes kysyttiin toista treffeille.

Tinder-keskustelut eivät kuitenkaan jää pelkkään keskusteluikkunaan puhelimessa. Kyselyn mukaan runsaasti yli puolet vastanneista oli käynyt Tinder-treffeillä 1–5 kertaa. Vain noin 17 prosenttia ei ollut koskaan tavannut kasvokkain yhtään Tinder-matchia.

Väestöliiton psykologi Elina Nurminen pohtii digideittailua tekstissään (siirryt toiseen palveluun). Nykysinkku joutuu valitsemaan, haluaako hän tehdä seuranhaustaan julkista vai ei. Nurmisen mukaan sinkku voi pelätä menettävänsä uskottavuutensa töissä, jos digitaalinen seuranhaku paljastuu.

Tinderistä etsitään seuraa. Kahville, syömään, leffaan tai vaikkapa yöksi. Kyselyn mukaan 80 prosenttia vastanneista toivoo löytävänsä sovelluksesta pitkäaikaisen seurustelukumppanin. Lukuun kuuluu sekä naisia että miehiä. Vain alle 20 prosenttia vastanneista etsi seksiseuraa yhdeksi yöksi. Silti noin neljäsosa löysi kertaluontoista seksiseuraa sovelluksesta.

Rohkeampaa, avoimempaa ja rennompaa

Voiko Tinderistä sitten löytää onnen? Vastaajista 17 prosenttia kertoi löytäneensä seurustelukumppanin sovelluksesta. Väestöliiton psykologi Elina Nurminen muistuttaa, ettei netissä ole pakko kertoa kaikkea.

– Moni tutustuu Tinderiin ensin kuvattomana ja pohtii, miltä sovellus itsestä tuntuisi. Osa nettideitti-sivustoista näkyy vain kirjautuneille tai maksaville asiakkaille. Treffitapahtumissa kumppanin etsiminen on julkista ainoastaan niille, jotka näkevät sinut paikan päällä, Nurminen kirjoittaa.

Kyselyn mukaan 80 prosenttia vastanneista toivoo löytävänsä sovelluksesta pitkäaikaisen seurustelukumppanin.

Väestöliitto

Kyselyssä selvitettiin myös, ovatko vastaajat huomanneet muutoksia deittailussaan. Suurin osa piti itseään rohkeampina, rennompina ja avoimempina sovelluksen ansioista.

Selvisi myös, että kiinnostus Tinderiä kohtaan on laskenut. Silti moni suunnitteli sovelluksen käytön jatkamista.

Väestöliiton Tinder-kyselyyn osallistui vuoden 2015 kevät-talvella 109 vastajaa, joista 74 prosenttia oli naisia ja 26 prosenttia miehiä. Yli puolet vastaajista oli alle 30-vuotiaita. Sinkkuja oli 71 prosenttia, seurustelevia 13 prosenttia ja avoliitossa asuvia 5 prosenttia. Vastaajista kymmenesosa kertoi tapailevansa jotakuta. Suurin osa sinkkuvastaajista kertoi käyttävänsä säännöllisesti Tinderiä.

Lähteet: Väestöliitto