1. yle.fi
  2. Uutiset

Siisteys on parasta rottien torjuntaa – grilliruoka katukivellä on kuin kutsu

Kokkolan seudulla on runsaasti rottia, mutta valituksia niistä ei kevään jälkeen ole tehty. Pietarsaaressa taas rottaesiintymiltä on vältytty, kun niiden ruokahanat on saatu pidettyä kiinni. Terveystarkastaja muistuttaa, että kadulle viskattu yöpalan jämä on kuin kutsu.

terveys
Kuvassa kuollut rotta kadulla
Kia-Frega Tyynismaa / YLE

Kokkolan seudulla on runsaasti rottia. Koska rotta on yöeläin, havainnot keskellä päivää kertovat, että rottia on nyt paljon, kertoo vs. hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula. Kaupunkilaiset eivät kuitenkaan ole kevään jälkeen tehneet valituksia rotista.

Nikulan mukaan tuholaisten leviämiseen vaikuttaa lintujen ja muiden eläinten ruokkiminen maahan. Myös huonosti hoidetut jäteastiat houkuttelevat rottia.

Pietarsaaressa taas tilanne on hallinnassa. Jos rottia ilmaantuu, ne näkyvät ensimmäiseksi kävelykadulla. Terveystarkastaja Leif Karlström muistuttaa, että ruokatarjoilu on suorassa suhteessa rottien näkymiseen:

– Jos löytyy ruokaa, niin kyllä rottia esiintyy. Mutta jos ei ole ruokaa esillä, ne eivät tule.

Siivous on a ja o: ettei löydy ranskalaisia perunoita kävelykadulta.

Terveystarkastaja Leif Karlström

Ongelmaksi asti rottia vipelsi viimeksi viitisen vuotta sitten, kun yösyöjät ruokkivat pitkähäntien viihtymistä heittämällä ruokaa kadulle.

– Ennen kuin ne saatiin siivottua pois, oli jatkuvasti esiintymiä. Siivous on a ja o: ettei löydy ranskalaisia perunoita kävelykadulta.

Yksittäisiä rottia näkyy silloin tällöin, mutta isompia esiintymiä ei ole. Pietarsaaressa meneillään olevat laajat Toriparkin kaivuu- ja rakennustyöt aiheuttivat jo ennakkoon huolta siitä, että rotat nousisivat laumoin viemäreistä. Niinpä koko viemäriverkosto myrkytettiin ja ongelmalta vältyttiin.

Vahinkoja lähinnä rakennuksille

Rottia on kaupungeissa Karlströmin mukaan aina. Ne pysyvät kuitenkin yleensä vanhoissa viemäriverkostoissaan. Joissakin kaupunginosissa vanhat valurautaputket ovat rikkoutuneet ja rotat ovat siirtyneet kiinteistöihin ja pesiytyneet lattian alle.

Silloin terveystarkastajien puhelimet pärähtävät heti. Elintarvikkeet säilytetään nykykodeissa niin paljon paremmassa suojassa kuin menneinä vuosikymmeninä, että lattian alle pesiytyneiden rottien aiheuttamat tuhot kohdistuvat lähinnä itse rakennukseen:

– Ensin tulee valtava haju. Sitten ne syövät vaikka mitä: sähköjohtoja ja viemäriputket. Se on se tuho, jota ne tekevät nykyisin, sanoo Leif Karlström.

Lue seuraavaksi