Kova kestää kolhuja, pehmeä on kevyt kantaa – hyvä laukku ei hidasta menoa

Paras matkalaukku on kevyt ja käytännöllinen, helppo pakata ja se kulkee kätevästi mukana. Värilläkin voi olla väliä, jos haluaa, että oma laukku erottuu helposti lentokentän hihnalta.

Kova matkalaukku on yleensä valumuovia. Se on kestävä ja sopii hyvin kuljetettavaksi lentokoneen ruumassa. Kuva: Ere Ek / Yle

On kovaa, pehmeää, pientä, suurta, värikästä, hillittyä, vedettävää ja kannettavaa. Matkalaukkuja on tarjolla joka lähtöön, miten löytää se oikea?

– Pehmeä laukku on kevyt, kova taas kestää kolhuja paremmin. Isoon laukkuun mahtuu paljon tavaraa, mutta täyteen pakattuna se voi olla raskas raahattava, neuvoo Seija Souru jyväskyläläisestä laukkuliikkeestä.

Usein matkalaukut kulkevat pyörillä, mutta pyörien määräkin vaihtelee. Kahdella pyörällä laukku kulkee sujuvammin kivisillä teillä, neljällä pyörällä se on helpommin liikuteltavissa ahtaissa paikoissa.

Lentoyhtiöiden vaatimukset on myös hyvä ottaa laukun valinnassa huomioon. Lentolaukkujen maksimimitat vaihtelevat (siirryt toiseen palveluun) jonkin verran, ja ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa, että oma laukku hyväksytään mahdollisimman monen yhtiön kyytiin.

– Yksi mahdollisuus on hankkia laajentuva lentolaukku, jota voi pienentää tai suurentaa kulloistenkin maksimimittojen sallimissa rajoissa, Souru vinkkaa.

Toki rahakin ratkaisee, kun laukkua valitaan: edullisimmillaan iso matkalaukku irtoaa muutamalla kympillä, mutta halutessaan laukkuun saa helposti uppoamaan useamman satasenkin.

Matkalaukku ei saa olla hidaste

Violetti lentolaukku on valittu värin perusteella, se erottuu laukkuhihnalta. Kuva: Elina Kinos / Yle

Oululainen Raisa Laitala on valinnut violetin laukkunsa värin peusteella. Tällä kertaa laukku on matkalla Mikkeliin ja sisältää kesävaatteita ja kenkiä. Laitalan mukaan tärkeintä pakkaamisessa on se, ettei matkalle ota liikaa tavaraa.

– Laukku ei saa hidastaa matkaa. Se ei saa olla painolastina, vaan sen täytyy kulkea kevyesti mukana.

Laitala on huomannut, että rullattuna vaatteet pysyvät sileinä. Kengät hän täyttää sukilla. Lisäksi kokemus on opettanut laittamaan tärkeät vaatteet erillisessä pussissa matkalaukkuun. Myös nesteet ja kosmetiikat hän pakkaa erillisen pikkupussin sisään.

Pakkausjärjestyksellä on väliä

Kuva: Elina Kinos / Yle

Äänekoskelainen Terttu Tuohimetsän vetolaukku on käynyt Norjassa, Ruotsissa ja Espanjassa saakka. Kirkkaanvärisen vyön ansiosta laukku on helppo tunnistaa lentokentän laukkuhihnalla. Nyt laukku on matkalla kotiin kolmen viikon työmatkalta Ruotsista.

Tuohimetsä vinkkaa, että pitkälle matkalle laukkua pakatessa kannattaa panostaa pakkausjärjestykseen.

– Pakatessa kannattaa huomioida se polku, jota pitkin on tarkoitus siirtyä matkalla kohteesta toiseen. Kun on pakannut matkan kulun mukaisesti, ei alimmaisia vaatteita tarvitse matkan varrella penkoa laukusta.

Paljon tavaraa pieneen tilaan

Nämä laukut ovat reissanneet Israelissa, Ruotsissa, Virossa ja Puolassa. Kuva: Elina Kinos / Yle

Tuusulalaisen Mika Häkkäsen mukana on yli kymmenen vuotta palvellut kangaslaukku sekä Yhdysvaltojen armeijan tyyliin valmistettu reppu. Laukut ovat reissanneet Häkkäsen matkassa Israelissa, Ruotsissa, Virossa ja Puolassa, nyt suuntana on Saarijärvi.

Aktiivireserviläisen pakkausniksit on opittu armeijasta: pakkaamisessa on tärkeää optimoida laukun tilavuus.

– Housut kannattaa laittaa rullalle. Alushousut ja sukatkin saa mahtumaan pieneen tilaan, kun ne viikkaa ja taittelee.

Asukokonaisuuksiin panostaminen kannattaa

Luottolaukut ovat kiertäneet eri puolilla maailmaa. Kuva: Elina Kinos / Yle

Kotkalainen Hannele Vanjala on pakannut kahden yön Keuruun-matkalleen repun ja olkalaukun. Kassit ovat kulkeneet Vanjalan mukana muun muassa Tallinnassa, Tukholmassa, Berliinissä ja Barcelonassa.

Vanjala neuvoo matkaajia panostamaan asukokonaisuuksiin.

– Pakatessa kannattaa miettiä, mitä reissussa tulee tekemään. Sen mukaan on helppo ottaa mukaan valmiita asukokonaisuuksia. Pakkaan aina mukaani yhden vaihtovaatekerran, peseytymisvälineet ja kosmetiikkaa.

Hammasharja on aina mukana

Punainen lainalaukku on matkalla mökille. Kuva: Elina Kinos / Yle

Jyväskyläläiset Minna Jääskeläinen ja Jukka Tappola lainasivat mökkireissua varten ystävänsä pientä punaista matkalaukkua, jonne on pakattu pyyhkeitä ja vaatteita.

Pakkaaminen ei kuulemma ole kummankaan vahvuusalueita.

– Olemme ehkä maailman surkeimpia pakkaajia. Aina perillä huomaa, että mukana on kaikkea turhaa ja kaikki tarpeellinen on jäänyt kotiin.

Yksi luottotavara Tappolan ja Jääskeläisen matkalaukusta kuitenkin löytyy: hammasharja on aina mukana!