1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Piilotyöttömyys kasvaa: "Menee into pyöriä byrokratian rattaissa"

Piilotyöttömien määrä on kasvussa, koska huono tilanne työmarkkinoilla ei kannusta aktiiviseen työnhakuun. Moni työtön luopuu työnhausta kokonaan. Uusi työ vaatii usein alan vaihtamista.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Työttömyysaste ei  kerro koko totuutta vailla työtä olevien määrästä, sillä piilotyöttömyys ei näytä vähenevän.

Tilastokeskuksen mukaan piilotyötön on henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole hakenut työtä viimeisten neljän viikon aikana.

Piilotyöttömyyteen on monia syitä.

–  Hyvin usein syynä on se, ettei henkilö usko työllistyvänsä, sanoo neuvotteleva virkamies Hanna Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Esimerkikiksi kotiäidit tulevat mieleen. On tehty kaksi tai kolme lasta. Samalla koulutus on esimerkiksi vanhentunut ja sitä työpaikkaa, josta lähdettiin äitiyslomalle, ei ehkä enää ole. Silloin saattaa käydä niin, että jää mielummin hoitamaan lapsia kotona, sanoo Kouvolan työvoiman palvelukeskuksen johtaja Sirpa Ylätalo.

Piilotyötön saattaa myös olla opiskelemassa tai sitten työnhaun esteenä ovat esimerkiksi terveydelliset syyt.

Piilotyöttömyys kääntynyt taas nousuun

Piilotyöttömyys on kasvanut kolmen viime vuoden aikana melkein koko ajan. Marraskuussa piilotyöttömiä oli 156 000. Alkuvuoden aikana huippulukemasta tultiin alas.

– Näytti siltä, että työmarkkinoilla olisi ollut viriämistä ja ihmiset olisivat uudestaan innostuneet työnhakuun, toteaa neuvotteleva virkamies Hanna Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Maaliskuusta lähtien piilotyöttömyys on taas kääntynyt kasvuun, vaikka esimerkiksi kesätyöpaikkojakin oli saatavilla. Lähikuukaudet tuskin tuovat parannusta.

–  Me olemme heikossa suhdannetilanteessa ja rakennemuutosta on menossa, arvioi Hämäläinen.

"Menee into pyöriä byrokratian rattaissa"

Monet hakevat töitä työttömyyden alussa, mutta sitten into notkahtaa. Jotkut lopettavat heti alkuunsa, jos oman alan töitä ei ole tarjolla.

–  Tällä hetkellä, kun rakennetyöttömyys nousee huimaa vauhtia, niin se alkuvaiheen työnhaku olisi erittäin tärkeää, korostaa työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Hanna Hämäläinen.

Rakennemuutos on kohdellut ja kohtelee maan eri osia eri tavoin. Esimerkiksi Kouvolassa muutos on kouraissut syvältä.

– Ihminen voi  lannistua, jos ei pääse eteenpäin työnhaussa. Menee into pyöriä byrokratian rattaissa, jos ei ole tarjota mitään siihen, ymmärtää Kouvolan työvoiman palvelukeskuksen johtaja Sirpa Ylätalo.

Ministeriön virkamies valaa kuitenkin uskoa.

– Työmarkkinoilla on kuitenkin avoimia työpaikkoja runsain mitoin. Rakennemuutoksen jälkeen ne eivät välttämättä ole kuitenkaan samoilla aloilla kuin ennen, tietää neuvotteleva virkamies Hanna Hämäläinen.