1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

"Katkera vanha poika" bongaa kilpaa ysäriartisteja – johtoasema häämöttää

Janne in da traktor -videosta tuttu maanviljelijä Janne Pietikäinen on innokas ysäristi eli 90-luvun eurodance-musiikin fani. Hän on bongannut jo yli 50 comebackin tehnyttä ysäriartistia.

Janne Pietikäinen laulaa Leila K:n kappaletta traktorissa. Kuvakaappaus on Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentin nettivideosta.
Janne Pietikäinen laulaa Leila K:n kappaletta traktorissa.

Pielavetinen maanviljelijä Janne Pietikäinen tunnetaan Ylen Kuningas Matti ja ysäristit -tv-dokumentista ja -verkkosarjasta, jonka ovat kuvanneet YleX:n Parasta ennen -radio-ohjelman isäntä Matti Airaksinen ja ohjelman fanit.

Netissä Pietikäisen video "Janne in da traktor", jossa hän ajaa haketta traktorilla ja laulaa Leila K:n kappaletta Electric, on erityisesti huvittanut ihmisiä.

Ysärijyystö toimii traktorihommissa

Pietikäisen mukaan maatilan työt ja ysärimusiikki sopivat tosi hyvin yhteen. Traktorissa on aikaa kuunnella musiikkia ja 90-luvun eurodance-jyystö pitää miehen skarppina.

"Kun tekee pitkää päivää traktorissa, niin sitten pitää oikeasti olla jotakin jytää."

Janne Pietikäinen

– Se pitää hereillä, kun se ei ole yleensä semmoista itkuvirttä, ellei sitten kuuntele Wish You Were Hereä ja sen jälkeen mene pihaan syömään suklaajäätelöä, Pietikäinen sanoo.

– Kun tekee pitkää päivää traktorissa, niin sitten pitää oikeasti olla jotakin jytää, millä lähdet ajamaan pellolla vaikka kyntöviiluja poikittain.

Pietikäinen on saanut hyvää palautetta esiintymisestään Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentissa. Moni tuttu on hämmästynyt nähtyään Pietikäisen televisiossa.

– Moni on sanonut, että tämmöistä se on meilläkin työnteko. Sitä vaan ei kaikille ole näytetty, että mitenkä siellä hoilaillaan kotosalla, traktorissa tai navetassa.

Janne Pietikäinen kuuntelee mielellään ysärimusiikkia. Hän oli mukana Ylen Kuningas Matti ja ysäristit -televisiodokumentissa. Kuva: Mikko Leppänen / Yle

"Katkerat vanhat pojat" bongaavat ysäriartisteja

Eurodance-musiikki elää parhaillaan uutta kukoistuskauttaan Suomessa.

Ysärimusiikkiin keskittyvällä YleX:n Parasta ennen -radio-ohjelmalla oma uskollinen kuulijakuntansa ja ysärimusiiikkitapahtumia järjestetään eri puolilla maata.

Pietikäinen arvioi, että ysärimusiikkiharrastus on lähtenyt hieman lapasesta hänen kaveripiirissään.

– Meillä on Katkerat vanhat pojat ry. Meillä on tämmöinen ysäriartistien bongauskilpailu keskenämme. Siinä saa aina yhdestä näkemästään artistista yhden pisteen.

Kilpailun sääntöihin kuuluu, että tietyn artistin bongaamisesta saa pisteen vain kerran. Lisäksi vain ysäriartistien toisen aallon comeback-keikat lasketaan. Esimerkiksi takavuosien Rantarockissa bongattuja artisteja ei lasketa kokonaispisteisiin, Pietikäinen selventää.

– Me olemme nyt yhden Tohtorikersantin kanssa tasoissa. Meillä on nyt olisko 55 pistettä. Nyt viikonloppuna minä siirryn johtoon, kun saan kolme pistettä lisää.

Keikkoja on niin paljon. Minun pitää priorisoida, että missä on eniten artisteja, joita en ole nähnyt.

Janne Pietikäinen

Pietikäisen osalta ysäriharrastus ei ole jäänyt pelkkään keikkojen kiertelyyn. Hän on myös kokeillut tapahtumajärjestäjän roolia. Viime kesänä Pietikäinen oli mukana järjestämässä CatCatin keikkaa Pohjois-Pielaveden maalaismarkkinoille.

– Samoin kun pidin viime kesänä kolmekymppiset, niin rakensin konehalliin tanssilattian ja siellä oli ämyrit ja valokoneet. Olin miksannut 200 ysärikappaletta putkeen, että oli kunnon jytä yöllä. Siellä teki comebackin 90-luvun huumoridiscoyhtye Villit pippelit.

Ysärifestarit vei voiton Kuopio Rockista

Lauantaina Kuopio Rockissa esiintyy Pietikäisen suosikkeihin kuuluva artisti Leila K. Pietikäiseltä keikka jää kuitenkin näkemättä, koska hän suuntaa Oulussa järjestettäville Ysärifestareille kartuttamaan bongauskilpailun pistetiliään.

– Keikkoja on niin paljon. Minun pitää priorisoida, että missä on eniten artisteja, joita en ole nähnyt. Ysärifestareilla on muutama, mitä en ole vielä nähnyt kuten Brooklyn Bounce ja 666.

Sitä paitsi Leila K:n Pietikäinen ehti nähdä jo Himoksen Jysäri-festareilla heinäkuun alussa.

– Leila K:n veto oli kyllä tosi hyvä. Siellähän oli Leila K:n kanssa Rob N' Raz ja sitten siellä oli mukana Basic Elementin Jonas, niin sehän oli melkoista ysärifanin iloittelua. Suosittelen kyllä, oli kova keikka.

Luonnehtisiko Pietikäinen itseään yhdeksi Suomen kovimmista ysärifaneista?

– Mikä ettei. Mutta pitää muistaa, että olen Savosta ja sekä savolaiset että pohjalaiset kehuvat itseään, mutta vain pohjalaiset tarkoittavat sitä.