1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Uusi levy siivittää Jorma Kääriäisen paluuta

Jorma Kääriäinen on palannut levytysstudioon pitkän tauon jälkeen. Tuleva albumi julkaistaan myös vinyylinä. Edellinen soololevy, Yhden tähden hotelli, julkaistiin kahdeksan vuotta sitten.

musiikki
Jorma Kääriäinen
YLE Pohjanmaa

Jorma Kääriäisen uralle mahtuu monia mutkia ja käänteitä. Yhteistyö Agentsin kanssa päättyi ainakin toistaiseksi 2006.

Tämän jälkeen Kääriäinen oli kiinnitettynä Riku Niemi Orchestran solistiksi. Tämä pesti kesti vuoteen 2013 asti.

Siitä alkoi pitkä tauko.

– Silloin tuntui oikealta ratkaisulta jäädä tauolle. Tarvitsin omaa aikaa. Tuntui siltä, että hommat on minun osaltani tehty ja antaa muiden hoitaa.

Taukopäätöstä tuki myös se, että Kääriäinen loukkasi roudatessa selkänsä ja edessä olisi joka tapauksessa ollut toipumisloma.

Paluu alkoi kesäteatterista

Ajatus paluusta laulajan töihin alkoi itää, kun ystävät kyselivät uusiin projekteihin.

– Minua pyydettiin kesäteatteriin Sappeelle _Yhden tähden hotelli _-komediaan ja siitä into alkoi kasvaa, muistelee Kääriäinen.

Keikoillekin päästiin, kun Kääriäinen halusi korvata selkävaivojen takia aikoinaan peruuntuneen esiintymisen.

Keikkailu tuntui taas kivalta.

Jorma Kääriäinen

– Saimme kasaan varsinaisen dream teamin, jossa ovat Jari "Heinä" Nieminen, kitara, Kari Vehkaluoto, basso, Kepa Kettunen, rummut ja Seppo Helin koskettimet – porukka, jonka kanssa on niin hauska työskennellä, että keikkailu tuntui taas kivalta.

Yleisön kannustus vie keikoille

Moni pitkän urankin tehnyt tähti saattaa joutua huomaamaan, että paluu huipulle ei ole itsestäänselvyys.

Myös Jorma Kääriäinen oli valmis tekemään pitkään töitä, jotta keikkasuosio palaisi takavuosien tasolle.

– Kun lähdimme uudella bändillä liikkeelle, ajattelin, että tässä menee sellainen kahdesta kolmeen vuotta, ennen kuin yleisö löytää meidät. Nyt näyttää onneksi siltä, että bändi sai varaslähdön. Yleisö otti meidät heti omakseen ja tuntui hyvältä.

Samalla uuden levynkin tekeminen alkoi tuntua luontevalta askeleelta.

Perinteikästä uutta musiikkia

Jorma Kääriäisen levyillä on kuultu monenlaista materiaalia, jonka punaisena lankana on aina ollut perinteisen kevyen musiikin arvojen kunnioittaminen. Kääriäinen on edelleen suuri Elviksen ihailija.

– Levylle saattaa päätyä pari Elviksenkin aikoinaan levyttämää laulua, mutta sisältöä ei ole vielä lyöty lukkoon. Voi olla, että levylle tulee pelkästään aivan uutta materiaalia.

Kääriäinen on aiemmin saanut levytettäväkseen muun muassa J. Karjalaisen varta vasten hänelle tekemiä lauluja.

– Levylle tulee Jukalta Reissumiehen kitara, joka julkaistiin erehdyksessä aiemmin sellaisena versiona, jota en itse olisi hyväksynyt. Nyt siitä tehdään juuri sellainen versio kuin alun perin halusin. Esa Eloranta on myös tehnyt tulevalle levylle hienoja lauluja.

– Levylle tulee go go:ta, balladeja ja perinteistä rock'n'rollia – se pohjautuu vanhoihin arvoihin, kiteyttää Kääriäinen.

Artisti vastaa kaikesta

Jorma Kääriäinen on kommentoinut kärkevästi äänitealaa ja sitä, miten kaikki ovat valmiita käymään artistin taskulla.

Tällä hetkellä Kääriäinen vaikuttaa kuitenkin tyytyväiseltä sopimuskuvioihinsa.

Levylle saattaa päätyä pari Elviksenkin aikoinaan levyttämää laulua.

Jorma Kääriäinen

– Se on iloinen asia, että artistikin saattaa saada tuotteestaan korvauksen. Levy-yhtiöt käyttävät monesti artistia häikäilemättä hyväkseen. Artistista tuntuu välillä siltä, että pitää ostaa pääsylippu, jotta pääsee omalle keikalleen.

Artisti maksaa -lausahdus pitää Kääriäisen tulevan albumin kohdalla harvinaisen hyvin paikkansa. Mutta tällä kertaa kyse on Kääriäisen omasta valinnasta.

– Vastaan itse kaikesta, sekä sisällöstä että kuluista, eli levy-yhtiön kanssa tehdään tavallaan jakelu- tai yhteistyösopimus, jonka olen ilokseni voinut tehdä RCA Victorin kanssa, jolle Elviskin levytti ja nyt tuntuu siltä, että sopimus on kerrankin tehty hyvässä yhteishengessä.

– Olisihan se kiva, jos levy tuottaisi voittoa, mutta tärkeintä on pitää huolta siitä, että jokainen bändin jäsen saa työstään oikeudenmukaisen korvauksen, eli palkan, toteaa Kääriäinen.

Lue seuraavaksi