Kaukametsän erikoislaatat joudutaan vaihtamaan – "Hinta on yli 50 000 euroa"

Alunperin tarkoituksena oli korvata vain Kaukametsän auditorion seinästä irronneita laattoja uusilla, mutta koska samoja laattoja ei saa, koko seinäpinta joudutaan uusimaan. Opiston käyttöä syyskuun loppuun kestävä urakka ei estä.

Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kajaanin kaupungille tuli tälle kesälle jo toinen epämieluisa yllätys Kaukametsän alueen laattojen kanssa. Vielä takuuajalla olevan vesiliikuntakeskus Kaukaveden uiima-altaan laattojen uusiminen on saanut seurakseen nurkalla olevan Kaukametsän kansalaisopiston auditoriorakennuksen ulkoseinän laattojen uusimisen.

Alunperin oli jo tiedossa, että muutamia sekä rikkoutuneita että irronneita laattoja joudutaan uusimaan auditorion ulkoseinästä. Yllätyksenä huomattiin, että korjauslaattoja ei enää saa. Alueen arkkitehti valitsi aikanaan seiniin kuviolaatan, joka tehtiin erikoistilauksena Kaukametsää varten. Vaikka lähes samanlainen laatta löytyi nytkin, yksittäiset laatat olisivat erottuneet seinästä liiaksi, sanoo kiinteistöjen isännöitsijä Ari Heikkinen Kajaanin kaupungilta.

– Päädyimme siihen, että koko seinäpinnan laatoitus on vaihdettava. Samalla käydään läpi seinäbetonipinta ja tehdään eristykset.

Laattojen uusiminen kestää syyskuun loppuun saakka, laskee Heikkinen.

– Opistorakennuksen käyttöä se ei kuitenkaan estä. Kulku rakennukseen ja sieltä pois pidetään vapaina.

Vanhoista ehjiksi jääneistä laatoista saamme korjauslaattoja muille seinille. Eivät ne tietysti kauaa riitä, joten tämä on eräänlaista tekohengitystä.

Ari Heikkinen

Onko tämä vasta alkua?

Heikkisen mukaan laatoituksen kohtalo on seurausta keleistä, eli lämpötilan ja kosteuden vaihdoksista.

– Tämän urakan hinta on yli 50 000 euroa. Koska keli on sama koko alueella, myös muiden Kaukametsän rakennusten laattatilannetta seurataan.

Auditoriota vastapäätä sijaitsevan kulttuuri- ja kongressikeskuksen seinästä näkee, että aika on tehnyt vaurioita myös korkeisiin seiniin.

– Arkkitehti valitsi aikanaan samat kuviolaatat kaikkiin rakennuksiin. Auditorion kohdalla sovimme urakoitsijan kanssa, että kun laatat irrotetaan seinästä, niistä mahdollisimman moni yritetään saada talteen ehjinä.

– Vanhoista ehjiksi jääneistä laatoista saamme korjauslaattoja muille seinille. Eivät ne tietysti kauaa riitä, joten tämä on eräänlaista tekohengitystä.

Kaukaveden vesiliikuntakeskuksen takuuhuoltona tehty uima-altaan laatoitusurakka on valmis, ja vesiliikuntakeskuksen ovet avautuvat käyttäjille 3. elokuuta. Kaukametsän seinälaatoissa ei takuuta ole.