Volkkari-sauna kääntää myös poliisien katseet

Taloyhtiössä ei tahtonut saada saunavuoroa kyllin usein, joten ilmajokelaisen Ville Rannan ei auttanut muu kuin rakentaa itselleen liikkuva sauna.

Kotimaa
sauna autosauna liikkuva sauna kuorma-auto
Sauna-Volkswagenin löylyt voittavat tyypillisen sähkösaunan, sanoo ajokkia isännöivä Ville Ranta.Yle

Viidettä vuotta käytössä oleva ilmajokelainen liikkuva sauna on rakennettu Volkswagen LT -kevytkuorma-auton sisuksiin.

Kahden osakkaan kimppana rakennettu sauna-ajokki vei rakentajilta noin kolmen kuukauden illat. Vajaat viisi vuotta sitten valmistunut laitos syntyi tositarpeeseen.

– Opiskeluaikana Seinäjoella ei kerrostalossa pääsyt saunaan kuin kerran viikossa tunnin kerrallaan, edellyttäen että oli ehtinyt varata vuoron listalta, Ville Ranta muistelee.

Tiilikuvioiseksi maalattu auto on jo päältä päin sen verran huomiota herättävä, että omistajat pitävät sen tarkasti tieliikennekunnossa.

– Tottahan virkavaltakin on ollut ajokista useampaankin otteeseen kiiinnostunut, mutta ongelmia ei ole ollut. Kun elää ihmisiksi, niin poliisin kanssa pärjää vaikka olisi vähän erikoisempi auto ja persoona, Ranta naurahtaa.

Nelipyöräinen mökkisauna

Tavaratilaan sijoitettu saunaosasto on toteutettu perinteisen mökkisaunan hengessä: puukiuas, kylmävesitynnyri ja kiukaan hormissa lämpenevä kuumavesisäiliö. Maantieajossa ei sentään parane löylytellä,sillä liikkuvassa autossa kiukaan savut alkavat puskea sisälle.

Kesäkäytössä sauna lämpenee kylpykuntoon alle 20 minuutissa ja tehot riittäisivät kiukaassa myös talvella.

Talvisaunana Volkkaria ei kuitenkaan käytetä, sillä puoli metriä korkea kynnys ei ole talviliukkailla kaikkein käytännöllisin. Nykyään Ilmajoella omakotitalossa asuva Ranta pitää autoa kuitenkin kesäaikaan ensisijaisena kotisaunana, sillä auton löylyt voittavat talossa olevan sähkösaunan mennen tullen.

Talviteloilla olo estää lisäksi autoa ruostumasta tai homehtumasta.

– Saunan rakenteissa pitää panostaa siihen, että ilma kiertää seinien sisällä. Kastumista ei voi välttää, joten on huolehdittava että paikat pääsevät myös kuivumaan, Ranta neuvoo.

Volkswagen-kevytkuorma-autoon on rakennettu puulämmitteinen sauna.
Volkswagen-löylyjä pääsee testaamaan esimerkiksi Teuvan sauna-ajoissaYle/Risto Palomäki

Sauna-ajoissa sulautuu joukkoon

Sauna-auton myötä Ville Rannasta on tullut asialle omistautunut liikkuvien saunojen harrastaja. Tuleva viikonloppukin vierähtää jälleen kerran Teuvalla, Luonto-Parrassa järjestettävissä Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajoissa.

Kymmenettä kertaa järjestettävään tapahtumaan on tulossa tänä vuonna noin 60 siirrettävää saunaa ja satoja saunavieraita.

Teuvalle kokoontuu niin moninaisia saunarakennelmia, että Volkkari-sauna ei siinä joukossa juuri hätkäytä.

– Paikallisen nuorison rakentama traktorivetoisen peräkärrysauna on ollut tähän astisista mieleenpainuvin. Siinä on olohuone, kattoterassi ja vielä hyvätasoinen sauna; kokonaisuutena se on ollut poikkeuksellisen hienosti toteutettu, Ville Ranta kehuu aiempien kokoontumisten antia.