1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaljakellunnasta syntyy muutakin kuin roskaa – öljyvärimaalaus!

Jokavuotisella Kaljakellunta-tapahtumalla on rakastajansa ja vihamiehensä. Helsinkiläinen Pentti Karvonen näkee tapahtuman harvinaisemmasta vinkkelistä: mies maalaa Kaljakellunnasta tauluja.

Pentti Karvonen maalasi viime kesän Kaljakellunnasta useita tauluja. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Näkymä Tuomarinkylän kevyenliikenteen sillalta pohjoiseen päin on värikäs. Sadat kumiveneet, itse tehdyt lautat ja lasten kahluualtaat lipuvat hiljalleen jokea pitkin kohti Tapaninvainion uimarantaa.

Jo 1990-luvun loppupuolelta järjestetty Kaljakellunta-tapahtuma keräsi viime vuonna Vantaanjoelle tuhansia osallistujia. Kellujien lisäksi joen varrella ja uimarannoilla oli sadoittain ihmisiä katsomassa kellujien etenemistä. Yksi heistä oli helsinkiläinen Pentti Karvonen, joka seurasi kelluntaa uimarannan kupeessa pensseli ja paletti kädessään ja taulukangas edessään.

– Olin tässä lähellä ja ajattelin, että tuostahan saa nopean taulun helposti tehtyä. Kesällä on mukavaa, kun pääsee ulos maalaamaan, talvella ollaan yleensä sisällä, Karvonen kertoo.

Karvonen teki muutamassa tunnissa kolme Kaljakelluntaa esittävää maalausta.

– Nämä kaksi pienempää tein palettiveitsellä, sillä syntyy vähän erilaista jälkeä, pari vuotta sitten eläkkeelle liikennesuunnittelijan tehtävistä jäänyt mies kertoo.

Mahdollisesti myös tänä vuonna

Lähialueiden asukkaat suhtautuvat tapahtumaan tavallisesti suurella varauksella, sillä vuosi toisensa jälkeen rannoille jää kellunnan jälkeen järkyttävä sotku. Myös onnettomuusriski on ilmeinen, kun jokea pitkin kellutaan heppoisilla kumiveneillä ja silloilta hypitään jokeen.

Karvonen suhtautuu Kaljakelluntaan ymmärtämyksellä.

– Tässä ihan vieressähän asuu hyvin vähän ihmisiä. Suurin osa rantautuu jo tässä Tuomarinkylän sillan kohdalla. Ihmiset tulevat paljon katsomaan ja ovat kiinnostuneita. Katsojilla tuntuu olevan hauskaa – puhumattakaan kellujista.

Viime vuonna Kelluntareitti kulki Vantaan Tammistosta kohti Pikkukosken uimarantaa Helsingissä. Tänä vuonna ennakkotietojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan reitti kulkee kokonaan Vantaan puolella: lauantaina järjestettävä kellunta alkaa tiedekeskus Heurekan kulmilta ja päättyy Kirkonkylänkoskelle.

Nähdäänkö reitin varrella myös tänä vuonna Pentti Karvonen maalaustelineineen?

– Saa nähdä. Reitti on tällä kertaa Vantaan puolella, enkä ole siellä päin aiemmin juuri maalaillut, mutta voihan se olla. Sää lupailee kohtalaisen hyvää.