1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaunis lehtiruska voi jäädä haaveeksi

Märkien kesien yksi tunnusmerkki on suopursuruoste. Se kellastuttaa kuusien uusimmat neulaset ja tiputtaa maahan syystuulten mukana. Haittaa ruostesienistä on myös lehtipuiden syysvärin kehittymiselle. Taloudellista vahinkoa ei yleensä arvioida merkittävästi aiheutuvan.

Kotimaan uutiset
Taisto Jaakola tutkii keltaiseksi muuttunutta kuusen uutta kasvustoa.
Taisto Jaakola tutkii keltaiseksi muuttunutta kuusen uutta kasvustoa.Raila Paavola / Yle

Metsätalousteknikko Taisto Jaakola Luonnonvarakeskuksen Kannuksen toimipaikasta näkee ympärillään paljon kellastuneita kuusia. Niiden syynä on kosteissa oloissa viihtyvä suopursuruoste.

– Valtakunnallisesti suopursuruostetta esiintynee hyvinkin laajasti pohjoista myöten. Se on yleensä taimikoiden ongelma, kertoo Jaakola.

Suopursuruoste kellastuttaa puun tuoreimmat kasvustot eli oksistojen latvat. Se ei kuitenkaan tapa puuta, vaan karistaa alas viimeisen neulasvuosikerran ensimmäisten syksymyrskyjen aikana.

Suopursuruosteen itiöt näkyvät hyvin kellastuneessa kasvustossa.
Suopursuruosteen itiöt näkyvät hyvin kellastuneessa kasvustossa.Raila Paavola / Yle

Taisto Jaakola arvioi, että yksi tai kaksi ruostesienikesää ei vielä suuremmin tee kasvutappioita. Asiaa ei ole kuitenkaan tarkasti tutkittu.

Suopursuruoste on ruostesieni, joka käyttää väli-isäntänä suopursuja. Tämä normaalisti uinuva sieni aktivoituu märkinä kesinä. Kun epidemia alkaa, niin tuulen suunnat vaikuttavat siihen, minne sieni leviää. Itiöpöly näkyy oksissa hilseen tapaisesti.

Kun ihmiset katselevat koivikoita, niin rupeaa näyttämään, että tässä on jo syksy, mutta se johtuu tästä ruostesienestä.

Metsätalousteknikko Taisto Jaakola

Ruostesienistä vaivaa muillekin puille

Ruostesienet leviävät myös lehtipuihin, esimerkiksi lehtikuusenruoste koivuihin ja männynversoruoste pajuihin. Nämä aiheuttavat normaalia aiempaa "ruskaa" elokuun puolivälissä, arvioi metsätalousteknikko Taisto Jaakola.

– Kun ihmiset katselevat koivikoita, niin rupeaa näyttämään, että tässä on jo syksy, mutta se johtuu tästä ruostesienestä.

Koivujen lehdistä ei tule kauniin keltaisia, vaan ne ruskettuvat ja tippuvat pois ennen aikojaan. Lehtivihreä ei pääse menemään koivun runkoon, mikä tekee normaalisti kauniin ruskavärin.

Lue seuraavaksi