Kynsilakat ja hiuskiinteet menevät helposti väärään roskikseen – näin hävität kylpyhuoneen kemikaalit oikein

Monet kosmetiikkatuotteiden jämistä voivat olla haitallisia ihmiselle tai ympäristölle, jos ne heitetään tavallisen jätteen sekaan. Jätehuollosta neuvotaan, mitkä tuotteet eivät kuulu roskikseen.

Kotimaa
Suihkeita sisältävät aerosolipulllot eivät kuulu roskakoriin.
Anna Leppävuori / Yle

Monelle tulee yllätyksenä, että kynsilakkaa ei saisi heittää roskakoriin muun jätteen sekaan, sanoo Oulun Jätehuollon tiedottaja Anne-Maria Vesa.

– Kun olen kiertänyt kouluissa ja muissa paikoissa, yleisöä on yllättänyt, että kynsilakkakin on vaarallista jätettä. Kun on ruvettu katsomaan tuoteselostetta, siitä löytyy yksi vaarallisen kemikaalin merkeistä eli helposti syttyvä.

Helposti syttyvän tai erittäin helposti syttyvän aineen väistyvä symboli.
Helposti syttyvän tai erittäin helposti syttyvän aineen väistyvä symboli.Tukes
Haitallisen tai ärsyttävän aineen väistyvä symboli.
Haitallisen tai ärsyttävän aineen väistyvä symboli.Tukes

Vesa kertoo, että häneltä kysytään usein myös aerosolipakkausten kuten hiuskiinteiden, deodoranttien ja partavaahtojen hävittämisestä. Ne ovat helposti syttyviä ja usein ärsyttäviä ja kuuluvat sen takia vaarallisen jätteen keräykseen.

Kylpyhuoneessa vaarallista jätettä ovat aerosolipurkkien ja kynsilakkojen lisäksi muun muassa kynsilakanpoistoaine ja hajuvedet. Mitään niistä ei saa heittää muun jätteen sekaan, paitsi, jos purkki on aivan tyhjä.

Lasiset purkit eivät ole lasia

Aivan tyhjänä metallipurkit voi heittää metallinkeräykseen. Lasiset kosmetiikkapakkaukset kuten hajuvesi-, meikkivoide- tai kynsilakkaputelit eivät kuitenkaan sovellu tyhjänäkään lasinkeräykseen vaan tavalliseen roskakoriin. Syynä on se, että niissä on käytetty liimalasia, jota ei voi kierrättää.

Suurimman osan hygieniatuotteista, kuten saippuat ja rasvat, voi heittää huoletta roskikseen. Jos epäilee, voiko tuotetta hävittää tavalliseen tapaan, kannattaa tarkastaa, onko pakkauksessa vaarallisen aineen merkkiä. Jos on, tuote kuuluu varmasti vaarallisen aineen keräykseen.

Jokaiselle lampulle oma paikkansa

Syttyvän aineen uusi varoitusmerkki.
Syttyvän aineen uusi varoitusmerkki.Tukes
Haitallisen, ärsyttävän, herkistävän tai otsonikerrokselle vaaralliseen aineen uusi varoitusmerkki.
Haitallisen, ärsyttävän, herkistävän tai otsonikerrokselle vaaralliseen aineen uusi varoitusmerkki.Tukes

Kylpyhuoneen lääkkeet taas pitää viedä apteekkiin, joka kerää vanhat tai tarpeettomat lääkkeet ja elohopeamittarit.

Roskiin eivät kuulu myöskään käytöstä poistetut laitteet kuten hiustenkuivaajat eivätkä lamput. Sähkölaitteet pitää viedä sähkölaitteen keräykseen. Laki velvoittaa sähkölaitteita myyvät, yli 200 neliön erikoistavarakaupat ja yli 1000 neliön päivittäistavarakaupat vastaanottamaan pieniä sähkölaitteita, mutta isot pitää viedä jätekeskukseen.

Lamppujen kierrätyksessä kannattaa olla tarkkana ja tarkastaa jätteelle sopiva paikka ennen kuin hankkiutuu niistä eroon.

Lampuista energiansäästölampuille on omia keräyspisteitään kaupoissa. Loisteputket ovat vaarallista jätettä, halogeenilamput ja hehkulamput käyvät muun jätteen sekaan. Led-lamput kuuluvat sähkölaitekeräykseen.

Vaarallisen jätteen keräys vaihtelee paikkakunnittain

Vesa kertoo, että väärään paikkaan joutuneet jätteet aiheuttavat ongelmia, kun jätteitä käsitellään. Oulussa jätteet poltetaan Laanilan ekovoimalaitoksessa.

– Jos vaikkapa aerosolipakkaukset päätyvät polttokelpoisen jätteen joukkoon, ne ajetaan suoraan Laanilan ekovoimalaitokseen. Kun painepakkaus joutuu tuleen, se räjähtää.

Vaarallisen jätteen keräystä ei ole taloyhtiön eikä kaupan takapihalla. Sen keräys on esimerkiksi Oulussa järjestetty siten, että kaupunkilaiset voivat viedä vaaralliset jättteet ilmaiseksi Ruskon jätekeskukseen.

Oulussa toimii myös vaarallisen jätteen keräysauto, joka tulee paikalle, kun tarpeeksi moni sitä kaipailee. Oulun lähikunnissa on jäteasemia, joissa on myös vaarallisen jätteen keräys.