1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mobiilisovellusta testataan vaikean skitsofrenian hoidossa jo ensi vuonna

Vaikean skitsofrenian hoitoon kehitettävää mobiilisovellusta ryhdytään testaamaan potilailla jo ensi vuonna. Skitsofrenia on vakava mielenterveyden sairaus, jonka ennuste on suhteellisen huono. Lisäksi kolmannes sairastuneista on sellaisia, joiden oireisiin hoito tehoaa heikosti.

Mobiilisovellusten käytöstä psykoosisairausten yhteydessä ei vielä ole juuri kokemusta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Skitsofrenian hoitoon soveltuvaa mobiilisovellusta kehitetään parhaillaan seitsemässä Euroopan maassa. Kansainvälisessä hankkeessa ovat mukana Suomi, Belgia, Espanja, Israel, Italia, Kreikka ja Unkari.

Sovellus tarkkailee potilaan vointia ja tarjoaa hänelle informaatiota sairaudesta.

Erika Jääskeläinen

Teknisestä kehityksestä vastaa Belgia ja mukana on myös teknologiayritys IBM.

Suomea tutkimushankkeessa edustaa joukko Oulun yliopiston tutkijoita. Oulussa skitsofreniaa on tutkittu jo vuosikymmeniä ja tulokset ovat herättäneet kansainvälistäkin kiinnostusta, kertoo tutkijalääkäri, dosentti Erika Jääskeläinen Oulun yliopistosta.

– Tavoitteena on kehittää mobiilisovellus ja -laite, joka auttaa potilasta pärjäämään oireiden kanssa paremmin. Se tarkkailee potilaan vointia ja tarjoaa hänelle informaatiota sairaudesta, sanoo Jääskeläinen.

Sovellus tarjoaa informaatiota, harjoituksia ja yhteyden hoitohenkilökuntaan

Sovellus tulee pitämään sisällään myös hoidollisia elementtejä.

– Kyse on erilaisista harjoituksista, joiden avulla potilas voi itsenäisesti harjoitella ajatustensa hallintaa kognitiivisen psykoterapian avulla.

Jääskeläinen korostaa, ettei tarkoitus ole jättää potilasta yksin pärjäämään pelkän älypuhelimen avulla.

– Mobiilisovelluksia pidetään yleensä hyvänä hoidon lisänä, mutta niiden tarkoitus ei ole korvata henkilökohtaista kontaktia.

Hyviä kokemuksia masennuksen ja ahdistuksen hoidossa

Mobiilisovellusten käytöstä psykoosisairausten yhteydessä ei vielä ole juuri kokemusta maailmallakaan. Sen sijaan nettiterapiat ovat Suomessakin jo suhteellisen laajassa käytössä.

Masennuksen ja ahdistuksen hoidossa mobiilihoitojen teho on jo selkeästi todistettu.

Erika Jääskeläinen

Nettiselaimen kautta saatavilla olevat terapiaohjelmat on tarkoitettu lievien ja keskivaikeiden psyykkisten ongelmien hoitoon. Niissä käyttäjän itsenäistä työskentelyä ohjaa nettiterapeutti.

– Masennuksen ja ahdistuksen hoidossa mobiilihoitojen teho on kuitenkin jo selkeästi todistettu, muistuttaa Jääskeläinen.

Vielä ei ole tiedossa, mihin mobiilisovellusten teho mielen sairauksien hoidossa tarkkaan ottaen perustuu. Jääskeläinen arvelee vaikuttavana tekijänä olevan ainakin sen, että älypuhelimen kautta hoitoa on tarjolla jatkuvasti eikä vain tiettynä, ennalta sovittuna aikana.

– Sovelluksen kautta potilas saa myös helpommin yhteyden hoitohenkilökuntaan. Jos vaikea hetki tulee silloin, kun potilas on yksin kotona, on puhelimeen helpompi tarttua kuin lähteä esimerkiksi käymään klinikalla, Jääskeläinen arvioi.

Potilaskäyttöön uuden hoitomuodon saaminen kestää vielä

Laitetta testataan jo reilun vuoden kuluttua ensimmäisillä potilailla. Toiveet sen tuomista mahdollisuuksista ovat suuret.

Sovelluksen kautta potilas saa myös helpommin yhteyden hoitohenkilökuntaan.

Erika Jääskeläinen

– Tässä meneillään olevassa hankkeessa testataan laitteen ja sovelluksen toimivuus. Sen jälkeen keskitytään tutkimaan sitä, miten sovellus potilaisiin vaikuttaa: vähentääkö se oireita ja parantaa taudin ennustetta.

Saaduista kokemuksista riippuen itse sovellus ja laite voivat olla terveydenhuollon henkilökunnan ja potilaiden käytössä suhteellisen piankin, varovaisen arvion mukaan kymmenen vuoden sisällä.