Tyrnävän vanhan meijerin kulttuurimiljöö kaksinkertaistuu – video

Tyrnävän kulttuurielämän keskus, vanhan osuusmeijerin alue laajenee Tyrnäväjoen vastarannalle. Kunta on ostanut tarkoitusta varten Nahkimon kiinteistöt.

Tyrnävä
Tyrnävän vanhaan meijerimiljöötä esitellään myös Oulun Taiteiden yö 2015:n aikana.
Kunnanjohtaja Marjukka Manninen ja myyjäsuvun edustaja Kari Salmenhaara tarkastelevat kunnan hankkimaa Nahkimon kiinteistöä.

Tyrnävä on jopa vuosikymmeniä jatkuneiden neuvottelujen jälkeen tehnyt kaupat Salmenhaaran perikunnan kanssa entisistä nahkatehtaan kiinteistöistä Myllykirjaston naapurissa.

– Kauppaa on hierottu käsittääkseni vuosikymmeniä, kolmen kunnanjohtajan aikana, Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen muistelee.

Kauppa käsittää tyhjillään olevan kaksikerroksisen nahkatehtaan lisäksi punakylkisen asuinrakennuksen.

Kuuluisa meijerimiljöö ja entinen nahkatehdas aiotaan yhdistää uudella Tyrnäväjoen yli menevällä sillalla. Nahkatehtaan jopa satojatuhansia euroja maksavaa peruskorjausta kulttuuritiloiksi on ryhdytty valmistelemaan kunnantalolla.

Nahkätöitä 50-luvulle saakka

Oikeita nahkatöitä Nahkimossa tehtiin vielä 50-luvulla, minkä jälkeen tiloja on käytetty muun muassa kansalaiskoulun puu- ja metalliluokkana, muistelee myyjäsukua edustava Kari Salmenhaara.

– Alakerta oli täynnä altaita, joissa nahkaa käsiteltiin. Yläkerrassa oli kuivaustiloja, Salmenhaara kuvailee.

Se voisi olla kulttuuriin, mediaan ja ehkä etätyöhön keskittyvä kokonaisuus.

Marjukka Manninen

– Viimeinen suutari valmisti täällä nahkavarsia Nokian kumiteräsaappaisiin vielä 50-luvulla.

Käyttötarkoitus vielä päättämättä

Nahkimo on sisätiloiltaan jokseenkin yhtä suuri kuin vuonna 1919 rakennettu osuusmeijeri, jonka tiloissa nykyisin toimii Myllykirjasto.

Osuusmeijerin miljöö on tarjonnut kirjastopalvelujen lisäksi taide- ja käsityönäyttelyjä, kirjailijavierailuja ja konsertteja.

– Tarkkaa käyttötarkoitusta Nahkimolle ei ole vielä päätetty, mutta se voisi olla kulttuuriin, mediaan ja ehkä etätyöhön keskittyvä kokonaisuus, visioi Marjukka Manninen.