Kanttori hyllytettiin: vastusti Peppi Pitkätossun lähtölaulua muistotilaisuudessa

Sodankylän seurakunnan kanttori on pidätetty virastaan yhteistyöongelmien vuoksi. Useita huomautuksia saanut kanttori hyllytettiin myös vuonna 2013, jolloin hän vastusti Veteraanin iltahuudon esittämistä kirkossa. Tuolloin poliisi poisti kanttorin paikalta.

Kotimaa
Kuvassa Keski-Porin kirkon urut.
Kuvassa Keski-Porin kirkon urut.Tapio Pukkila / Yle

Sodankylän seurakunnan kanttori on toistamiseen pidätetty virasta. Syynä ovat yhteistyöongelmat työtovereiden ja seurakuntalaisten kanssa.

Kanttori on ollut poissa töistä pian kolme kuukautta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Sodankylän paikallislehti Sompio.

Vastusti myös Veteraanin iltahuutoa

Sama kanttori pidätettiin virasta myös kaksi vuotta sitten, jolloin hän yritti estää Veteraanin iltahuudon soittamisen hautajaisissa. Tuolloin paikalle kutsuttiin poliisi tilanteen ratkaisemiseksi.

Tälläkin kertaa virasta pidättämisen taustalla on kiista musiikista. Omaiset halusivat muistotilaisuuteen On laiva valmiina lähtöön -laulun, joka tunnetaan myös Peppi Pitkätossun lähtölauluna.

Kanttori ei kuitenkaan hyväksynyt Peppi Pitkätossu -elokuvan musiikin esittämistä muistotilaisuudessa, joten kanttori vaihdettiin ongelmien välttämiseksi toiseen jo ennen tilaisuutta.

Kanttori saapui myöhemmin kirkkoneuvoston kuulemiseen Peppi Pitkätossuksi pukeutuneena tapahtuneeseen viitaten.

Huhtikuun alun jälkeen kanttori on ollut vuosilomilla ja pidätettynä virastaan. Asian ratkaisevat aikanaan Sodankylän kirkkoneuvosto ja kirkkovaltuusto.

Sodankylän vs. kirkkoherrana toimii tällä hetkellä kappalainen Markku Kanniainen, jonka mukaan odotettavissa on joko jälleen uusi huomautus tai kanttorin vapauttaminen virastaan.

Seurakuntalaiset maksaneet ulkopuolisista kanttoreista

Sodankylän seurakunnan vs. kirkkoherra Markku Kanniainen pitää pitkään kehittynyttä vyyhtiä harmillisena.

Kanniaisen mukaan kärsijöitä ovat olleet sekä työyhteisö että seurakuntalaiset.

– Seurakuntalaisilta alkoi tulla jatkuvaa palautetta epäsopivasta käytöksestä, Kanniainen kertoo.

Kanniaisen mukaan moni seurakuntalainen hankki omatoimisesti toisen kanttorin tilaisuuteensa jo ennen seurakunnan oman kanttorin hyllyttämistä.

– Aika paljon seurakuntalaiset olivat maksaneet jo itse toisen kanttorin omiin tilaisuuksinsa. Alkoi tulla huono maine, kun seurakuntalaiset ovat lähteneet omasta pussistaan maksamaan ulkopuolista kanttoria. Sekin alkoi olla hankala tilanne.