1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valssit

Valssia sanoitetaan slangilla – Viitasaarella alkaa uusi kesätapahtuma

Viitasaarella alkaa uusi koko perheen kesätapahtuma Valssin Aika. Tapahtumasta tavoitellaan jokavuotista.

valssit
Valssin aika -tapahtuma Viitasaarella.
Matti Myller / Yle

Valssin Aika -tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Tapahtuma tarjoaa lavatanssien lisäksi myös tanssileirin. Tapahtumassa järjestetään lisäksi uusien valssien sävellys- ja sanoituskilpailu. Kisaan osallistui 51 teosta. Parikymmentä kappaletta on valittu perjantaiseen semifinaaliin.

Uusien tekijöiden kädenjälki kuuluu nykyvalsseissa. Melodisesti teokset eivät ole muuttuneet radikaalisti, mutta etenkin sanoituksiin on löytynyt kilpailun päätuomarin mukaan nuorison käyttämää slangia.

Erkki Friman on Valssin aika -tapahtuman sävellys- ja sanoituskilpailun päätuomari.
Erkki Friman on sanoitus- ja sävellyskilpailun päätuomari. Matti Myller / Yle

– Tekijät ovat ruvenneet käyttämään sitä, että saataisiin nuoriakin kuuntelemaan valssia. Jos olisimme pysähtyneet sinne 40- ja 50-luvulle tekstin muodossa, niin kyllä kuulijatkin olisivat vain sitä ikäluokkaa, toteaa kilpailun päätuomari Erkki Friman.

Rakkautta ja luontoa

Kilpailukappaleiden sanoituksissa vilisevät perinteiset aiheet, kuten rakkaus ja luonto sekä tapahtuman sijainnista johtuen myös Keski-Suomen maisemat.

– Lähinnä Viitasaaren ympäristö, koska täällä on järviä pilvin pimein, niin ne ovat tulleet kappaleissa hyvin esiin. Luulisin, että tämä valssitapahtuma on aika hyvä käyntikortti Keski-Suomelle ja Viitasaarelle, Friman miettii.

Valssin Ajasta tavoitellaan jokavuotista tapahtumaa. Sen järjestelyistä vastaavat tanssiseura Sinisen Tien Tanssijat (siirryt toiseen palveluun) ja Viitasaaren kaupunki.

Lue seuraavaksi