1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jenkkilääkärin ökyjahdin tulos: Zimbabwen tunnetuin leijona lihoiksi ja somelynkkaus

Yhdysvaltalaisen hammaslääkärin metsästysmatka Zimbabween päättyi maailmanlaajuiseen kohuun. Lääkäri ampui Zimbabwen tunnetuimman leijonan, suojellun Cecilin ja sai mielenosoittajat praktiikkansa eteen ja sosiaalisen median kuohumaan.

Mielenosoittajat ja median edustajat kokoontuivat hammaslääkäri Walter Palmerin vastaanoton edustalle Minnesotan Bloomingtonissa keskiviikkona. Kuva: Adam Bettcher / AFP

Minnesotalainen hammaslääkäri oli maksanut metsästysmatkastaan Zimbabween tiettävästi 50 000 dollaria. Eksoottisten saaliiden perässä Afrikkaan jahtireissuille matkustaa vuosittain noin 15 000 yhdysvaltalaista. Jahtien hinnat vaihtelevat 8 000 – 50 000 dollariin. Tosin tiedossa on, että päästäkseen tappamaan uhanalaisen sarvikuonon eräs yhdysvaltalaismetsästäjä maksoi jopa 350 000 dollaria.

Hammaslääkäri oli jahdinvetäjien kanssa houkutellut leijonan ulos suojelualueelta ja ampunut sitä jousella. Leijona ei tähän kuitenkaan ollut vielä kuollut, vaan jahti kesti vielä tämän jälkeen 40 tuntia. Kuoliaaksi ampumisen jälkeen leijona nyljettiin ja pää irrotettiin. Samalla paljastui, että leijonan kaulassa oli GPS-lähetin. Cecil oli Oxfordin yliopiston tutkijoiden seurannassa.

Lääkäri on sanonut luulleensa metsästyksen olleen laillinen ja luottaneensa jahdin järjestäjiin. Tosin epämääräistä jahtihistoriaa lääkärillä on jo Yhdysvalloista: siellä hänet tuomittiin vuonna 2008 vuoden ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin kaadettuaan Wisconsinissa karhun suojelualueella ja kuljetettuaan sen sallitulle metsästysalueelle kaadon jälkeen.

Tappouhkauksia ja suljettu praktiikka

Cecil-leijonan kaataminen on herättänyt Yhdysvalloissa ja muualla laajaa pöyristystä. Minnesotan kuvernööri Mark Dayton sanoi miehen inhottavan häntä.

– Kuka houkuttelee leijonan pois suojelualueelta vain ampuakseen sen, ja kuinka joku pitää sitä urheiluna? kuvernööri Dayton kummasteli.

Hammaslääkäri on saanut myös tappouhkauksia, ja osa asiakkaista on ilmoittanut hoidattavansa hampaansa jatkossa muualla. Myrskyn silmään joutunut lääkäri on pitänyt vastaanottonsa kiinni ja ilmoittanut asiakkailleen joutuvansa toistaiseksi ohjaamaan asiakkaansa muualle.

Hammaslääkärin praktiikan edustalle Minnesotassa kerääntyi alkuviikosta satoja mielenosoittajia, jotka jättivät hammaslääkärin sisäänkäynnille pehmovillieläimiä ja teippasivat vastaanoton oveen kylttejä. ”Eikö sinulla ole sielua?” luki yhdessä, “mätäne helvetissä” toisessa.

Zimbabwelainen Cecil-leijona oli Oxfordin yliopiston tutkijoiden seurannassa. Kuva: Zimbabwen kansallispuisto / EPA

Someraivoa #CecilTheLion -twiittien alla

Hammaslääkärin irvokas leijonajahti on saanut myös sosiaalisen median kuohumaan. Lääkäri joutui alkuviikosta sulkemaan yrityksensä netti- ja FB-sivut, kun ne täyttyivät hänen jahtiaan arvostelevista kommenteista. Lisäksi Twitter täyttyi raivosta. Tunnuksella #CecilTheLion on twiitattu jo satojatuhansia twiittejä.

Kaiken Cecilin tappamisesta aiheutuneen vihan keskellä ei soisi unohtuvan, että Cecil on vain jäävuoren huippu: uhanalaisten lajien salametsästys on maailmanlaajuinen ongelma ja miljardien bisnes, eikä vain kymmeniä tuhansia matkoistaan maksavien metsästysturistien ansiosta.

Paitsi metsästysfanaattikkojen seinäkoristeiksi villieläimiä metsästetään erityisesti Aasian markkinoille. Norsunluun lisäksi kysyntää on esimerkiksi tiikerin penisluulle ja sarvikuonojen sarville. WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan kysyntä on kasvanut Aasian talouskasvun myötä.

– Salametsästäjien kiikarissa ovat ennen kaikkea norsut ja sarvikuonot Afrikassa, tiikerit Aasiassa eli sellaiset näyttävät lajit, joiden ruumiinosista tehdään koriste-esineitä tai niitä käytetään Aasiassa perinteisen lääketieteen tuotteina, Luukkonen sanoo.

Suuret voitot, pienet rangaistukset

Laittomasti kaadettujen eläinten kaupassa pyörivät isot rahat. Kaupan arvoksi on arvioitu vuodessa 7- 10 miljardia dollaria. Suurten rahojen pelissä eläimen, erityisesti uhanalaisen, kohtalo on karu. Afrikan leijonapopulaation määrä on kolmessa vuosikymmenessä pienentynyt lähes 60 prosenttia, arvioi the International Fund for Animal Welfare.

Norsuilla tilanne on tätäkin pahempi. Viime vuosina norsujen salametsästys on lisääntynyt eksponentiaalisesti norsunluun kysynnän kasvaessa. Vuosina 2010 - 2012 salametsästäjät ampuivat Afrikassa yli 100 000 norsua, mikä on suistanut lajin kohti sukupuuttoa. Norsunluun hinta on noussut, ja Save the Elephants -järjestön selvityksen mukaan syöksyhampaasta maksettiin Pekingissä vuoden 2014 alussa 2 100 dollaria kilolta. Vuonna 2010 hinta oli 750 dollaria kilolta.

Taiteilija maalasi muotokuvaa tapetusta Cecil-leijonasta hammaslääkäri Walter Palmerin vastaanoton edustalla Minnesotan Bloomingtonissa keskiviikona. Kuva: Adam Bettcher / AFP

Tuntuvat voitot, mutta samaan aikaan pienehköt rangaistukset ovat vetäneet uhanalaisten eläinten bisnekseen WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan enenevästi myös järjestäytynyttä rikollisuutta.

– Maailmalla on sellainen tilanne, että rikollisjärjestöt ja erilaiset rikolliset organisaatiot ovat siirtyneet muista salakaupan muodoista, esim. huumebisneksestä uhanalaisten lajien salakauppaan. yksi syy siihen on, että tuomiot tästä uhanalaisten lajien metsästyksestä ja salakaupasta on valitettavasti hyvin pieniä verrattuna vaikka huumebisnekseen tai laittomien aseiden kauppaan.

Luukkonen toivookin, että Cecil the Lionin tapaus herättäisi ihmiset huomaamaan koko ongelman laajuuden.

– Siinä mielessä tämä on hyvä tapaus, että tämä tuo esiin koko ongelmakentän, joka Afrikassa tähän villieläinten metsästykseen liittyy. Siellä valvonta on hyvin heikkoa, ja olosuhteet laittomalle toiminalle otolliset, ja sen tähden siellä pitäisi erityisesti panostaa valvontaan ja hallinnon kehittämiseen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.