Valtakunnalliset antenniverkon taajuusmuutokset alkoivat – Näin teet kanavahaun uudestaan

Antenniverkon televisiolähetyksien tajuudet muuttuvat koko Suomessa. Muutostyöt alkoivat tällä viikolla Lapista. Antenniverkko siirtyy käyttämään eri lähetystaajuutta, sillä nykyinen taajuus siirtyy langattoman laajakaistan käyttöön. Työt jatkuvat alueittain koko Lapissa tulevan syksyn ajan. Muutoksen jälkeen televisio tai digiboksi vaatii uuden kanavahaun.

Kotimaa
Kanavahakuun pääsee käsiksi painamalla Television tai digiboksin kaukosäätimestä Menu-painiketta.
Meri Marjala / Yle

Jos antennitalouden digiboksi tai televisio ei lähiaikoina toimi, ei kannata säikähtää. Laite on todennäköisesti kunnossa, mutta televisioverkon lähetystaajuus on muuttunut. Vastaanotin tarvitsee kanavahaun, jotta uusi taajuus tulee käyttöön.

Koko Suomen antenniverkon lähetystaajuuden muutostyöt alkoivat maanantaina Kemijärveltä ja Sallasta. Elokuun aikana taajuudet vaihtuvat Sodankylästä, Utsjoelta ja Enontekiöltä. Syyskuussa muutokset etenevät Suomussalmelle, Pelloon, Ylitorniolle ja Rovaniemelle. Muutostyöt saadaan valmiiksi syksyn aikana.

Muutostöitä tekee Digita. Viestintäjohtaja Minna Flinkin mukaan taajuutta täytyy muuttaa, sillä nykyinen taajuus 700 MHz menee valtioneuvoston päätöksen vuoksi langattoman laajakaistan käyttöön vuoden 2017 alussa.

Muutostyöt koskevat vain antenniverkkoa käyttäviä kotitalouksia, joita on Lapin alueella Digitan arvion mukaan noin 100 000.

Miten hakea kanavat

Rovaniemen Tekniset-myymälä ei toistaiseksi ole saanut yhteydenottoja digibokseista tai televisioista, joihin pitäisi hakea kanavat uudestaan.

– Muutostöistä on tiedotettu hyvin. Todennäköisesti yhteydenottoja tulee, kun taajuusmuutokset etenevät näille alueille, myyjä Pekka Aspelund sanoo.

Useimmat televisiot ja digiboksit hakevat kanavat automaattisesti. Käyttäjän täytyy vain osata käynnistää kanavahaku. Kanavahaku on yleensä laitteen asetuksissa, joihin pääsee käsiksi kaukosäätimen Menu-painikkeesta.