Ruoka-apuyhdistyksen toiminta uhkaa loppua auton hajoamiseen: "Se olisi katastrofi"

Kuopiossa kauppojen hävikkiruokia vähävaraisille toimittavalla yhdistyksellä ei ole mahdollisuutta ostaa uutta autoa rikkinäisen tilalle. Yhdistyksen puheenjohtaja kertoo videolla, millaisella ajoneuvolla vapaaehtoiset sinnittelevät.

Kotimaa
Kuopion ruoka-apu ry:n auto

Pari vuotta Kuopion ruoka-apu ry:llä käytössä ollut pakettiauto meni viime viikolla rikki kesken ruoanhakureissun. Vapaaehtoisvoimin toimiva ruoka-apu joutui vuokraamaan auton, jotta päivittäinen reissu marketteihin ja leipomoihin saatiin tehtyä.

Nyt auton huono kunto uhkaa lopettaa koko ruoka-aputoiminnan yhdistyksen tiloilla kaupungin keskustassa. Pakettiauto olisi katsastettava kolmen viikon kuluttua, eikä yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Tolppanen usko, että se menee läpi katsastuksessa. Viime viikkoina autoa on jouduttu korjaamaan jatkuvasti.

Nelisen vuotta ruokajonossa lähes viikoittain käyneelle eläkeläiselle Raimo Himaselle Kuopion ruoka-avun toiminnan loppuminen olisi valtava takaisku.

– Jos tämä loppuu, se on katastrofi aika monelle. Sitten lähdetään sosiaalitoimiston luukulle. Se tulee yhteiskunnalle kalliiksi, Himanen miettii.

Ruoka-apua vapaaehtoisvoimin

Auto on elintärkeä, sillä yhdistys on solminut 23 paikallisen kaupan ja leipomon kanssa kirjallisen sopimuksen hävikkitavaran hakemisesta. Haku täytyy suorittaa seitsemänä päivänä viikossa, muuten sopimus puretaan. Päivittäin ajokilometrejä kertyy noin 70.

Ruoanhakureissuilla Kuopion ruoka-apu toimittaa leipää myös Kuopion Setlementin asukastupiin. Viime vuonna pelkästään tupiin jaettiin 148 000 leipää.

Kuopion ruoka-avun vapaaehtoiset ovat käyneet kyselemässä uutta kulkupeliä paikallisesta autoliikkeestä.

– Kävimme kerjuulla, mutta sanoivat etteivät lähde lahjoittamaan, kun sitten pitäisi antaa muillekin, puheenjohtaja Tapio Tolppanen kertoo.

Kuopion ruoka-apu ry saa vuosittain kaupungilta rahoitusta 20 000 euroa. Tilavuokran jälkeen yhdistykselle jää käyttöön parituhatta euroa muihin juokseviin kuluihin: auton vakuutukseen, bensaan ja siivousvälineisiin.

Vuonna 2011 perustettu yhdistys on taloudellisesti niin tiukoilla, että vapaaehtoiset joutuvat tankkaamaan pakettiauton toisinaan omasta pussistaan. Keskustan lähellä olevista toimitiloista ei silti haluta luopua, sillä monelle vähäosaiselle keskeinen sijainti on tärkeä.

"Mummot itkevät ilosta"

Muutama viikko sitten maanantain ruoanjaossa jaettiin ennätykselliset 150 kassia ruokaa. Kassi sisälsi liha- ja maitotuotteita, kananmunia, vihanneksia ja hedelmiä sekä leipää. Päivittäinen tarjonta riippuu siitä, mitä kaupoilta jää yli.

Kuopiossa saa ruoka-apua myös Linnanpellolla, Kemilänrinteellä ja Petosella. Muiden ruoka-aputoimijoiden taustalla on seurakuntia, Kuopion ruoka-apu ry on itsenäinen toimija.

Kun muut pitävät kesätaukoa, Kuopion ruoka-avusta kuka tahansa saa ruokaa, kansalaisuuteen, ammattiin tai ikään katsomatta. Kolmena päivänä viikossa, säännöllisesti läpi vuoden.

Kuopion ruoka-avun toiminnan mahdollistaa parikymmentä yhdistysaktiivia. Suurin osa vapaaehtoisista on itsekin eläkkeellä.

– Mummot itkevät ilosta, kun saavat meiltä evästä. Se on paras palkinto vapaaehtoiselle, sanoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Vepsäläinen.