Hyppää sisältöön

Nelisensataa veteraania rosvopaistilla Rovaniemellä

Nelisensataa lappilaista veteraania - veteraanipariskuntia, avustajia ja järjestöihmisiä - kokoontui Rovaniemellä Finnairin lentävän henkilökunnan tarjoamalla perinteiselle rosvopaistiaterialle.

Rosvopaistitekniikalla valmistettu lammas maistui veteraaneille ja heidän läheisilleen. Lihaa oli tarjolla 200 kiloa. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Eri puolilla Suomea järjestettävällä tapahtumalla järjestäjä haluaa kunnioittaa tuota sodankäynyttä ja Suomelle itsenäisyyden taannutta sukupolvea. 200 kiloa lammaspaistia oli katettuna pöytiin Lapin urheiluopistolla.

Tuo veteraanien rosvopaistitapahtuma lähti aikoinaan liikkeelle näyttelijä Leo Lastumäen ja eläkkeellä olevan purserin Kalevi Rönnqvistin kahdenvälisestä ideasta. Kemissä näytellyt Lastumäki ja rosvopaisti tulivat aikoinaan tutuiksi Lampaansyöjät -elokuvasta.

Lapin urheiluopistolla kävi melkoinen hyörinä, kun vieraat asettuivat aterialle. Linja-autot kuljettivat vieraita paikalle eri puolilta Lappia. Pöydät oli kattettuina yli 500 ihmiselle. Rönqvist piti odotettuna, että poisjääntejä on. Veteraanien sukupolvi vähenee vuosivuodelta ja keski-ikä on jo yli yhdeksänkymmenen.

Järjestetään vielä pari vuotta

Röönqvistin mukaan tapahtumaa on järkevää järjestää vielä pari vuotta. Sitten veteraaniväki alkaa olla jo niin ikääntynyttä, että rosvopaistille ei jakseta lähteä, hän pohti. Tänä vuonna on veteraaneille järjestetty kahdeksan rosvopaistitapahtumaa eri puolilla maata.

Finnairin lentävän henkilökunnan tärkeänä apuna tapahtuman järjestämisessä on puolustusvoimat; sen henkilökunta, varusmiehet, sotilaskotisisaret ja varuskuntasoittokunnat. Myös Rovaniemen kaupunki antoi tapahtumalle tukensa.

– Ilman heidän apuaan tämä ei onnistuisi, Rönnqvist kiitteli.

Ruokailun ohessa veteraanit saivat seurata musiikkipitoista ohjelmaa.

– Tämä on kerrassaan hieno homma, kiitos sini-valkoiselle järjestäjälle, veteraanit kiteyttivät tuntonsa.

.
.