Marjanmyyjien työolot ovat parantuneet

Marjanmyyjien työoloista on tullut tänä kesänä vain vähän kyselyjä. Tarkastaja Merja Leino uskoo valistuksen poistaneen pahimmat epäkohdat. Tärkeintä on pyytää työsopimus kirjallisena.

Kotimaa
Mansikoita torimyyntipöydässä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Marjanmyyjien työoloissa ei ole tänä kesänä ilmennyt merkittäviä puutteita. Kyselyjä asiasta on tullut Lounais-Suomen aluehallintovirastoon huomattavasti vähemmän kuin aiempina kesinä.

– Työnantajien osalta tieto vaadittavista olosuhteista on lisääntynyt. Varmasti oma merkityksensä on ollut myös parina edellisenä kesänä järjestetyllä valvontaprojektilla, arvioi aluehallintoviraston tarkastaja Merja Leino.

Eniten korjattavaa on aiempina vuosina löytynyt työsopimuksista, työaikakirjanpidosta, taukojen järjestämisestä ja sosiaalitilojen puutteista. Marjanmyyjinä työskentelee enimmäkseen nuoria aikuisia, kertoo tarkastaja Merja Leino.

– Pääsääntöisesti he ovat 17–19-vuotiaita. Jonkin verran mukaan mahtuu myös noin 15-vuotiaita koululaisia.

– Työsopimus kannattaa ehdottomasti tehdä kirjallisena. Siitä pitää löytyä ainakin palkkatiedot, lomien määräytyminen ja maininta työtodistuksesta. Tietoa kirjattavista asioista löytää helposti nettisivulta www.tyosuojelu.fi (siirryt toiseen palveluun) kertoo Merja Leino.