Eläinlääkärit kävivät kalliiksi

Pohjoisen Keski-Suomen eläinlääkärien yhdistäminen yhdeksi verkostoksi on osoittautunut kalliiksi. Vuosi sitten kuntien säästötalkoissa eläinlääkinnän kuluja vedettiin alas ottamalla käyttöön vastaanottojen klinikkamaksut ja maksullinen päivystyspuhelinpalvelu. Näillä toimenpiteillä pärjätään toistaiseksi, mikäli uusia säästöpaineita ei tule.

eläinlääkärit
Eläinlääkäri tutkii vasikkaa.
YLE / Simo Pitkänen

Pohjoisen Keski-Suomen yhteinen, kahdeksan kuntaa käsittävä eläinlääkäriverkosto perustettiin vuoden 2013 alussa kuntien ympäristötoimien yhdistämisen yhteydessä. Käytännössä kyse oli perusturvaliikelaitos Saarikan ja Wiitaunionin eläinlääkinnän hallinnollisesta yhdistämisestä.

Yhteensä 11 eläinlääkärin verkosto on toiminut hyvin, mutta kustannukset ovat kuitenkin olleet nousujohteiset. Miten tässä näin kävi?

– Eläinlääkäriverkoston kustannukset koostuvat 90-prosenttisesti henkilöstökuluista. Nyt kun yhdentoista eläinlääkärin palkkoja, päivystyskorvauksia ja muita etuuksia on yhteensovitettu, se on nostanut kustannuksia, selittää Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimen johtaja Seppo Lappalainen.

Pohjalla olivat jo valmiiksi korkeat eläinlääkärikustannukset valtakunnan tasoon verrattuna.

– Meillä on tuotantoeläimiä enemmän kuin monella muulla alueella, ja se näkyy kustannuksissa, Lappalainen toteaa.

Kaikki ilmat on puristettu pois

Viime syksynä ympäristötoimi joutui raapimaan päätään, kun kuntien säästötalkoissa kaikille toiminta-alueille määrättiin 7,5 prosentin kustannusten karsimistalkoot.

– Eläinlääkäritoiminnassa ei ole mitään tuloja, kun ei ole asiakasmaksuja tai erilaisia lupamaksuja. Näin ollen kustannusten karsiminen tarkoittaa henkilöstöstä karsimista, toteaa Lappalainen.

Ympäristötoimessa mietittiinkin, voisiko eläinlääkäriverkoston kaksi päivystysaluetta yhdistää, ja siten säästää päivystyskuluissa. Tämä herätti kuitenkin vastustusta, ja aikeesta luovuttiin.

Säästötalkoista selvittiin lopulta niin, että eläinlääkärin vastaanotoille määrättiin klinikkamaksu, jolla katetaan vuokrakuluja. Lisäksi käyttöön otettiin maksullinen päivystyspuhelinpalvelu. Näiden lisäksi karsittiin kalusto- ja koulutusmäärärahoja. Myös sijaisten käyttöä vähennettiin.

– Kaikki mahdolliset löysät on otettu pois. Jos uusia säästövaatimuksia tulisi, tulee olemaan kova keksiminen siinä, mistä vaadittavat säästöt otetaan, huokaisee Lappalainen.

Riittävän hyvä tilanne

Niin kauan kuin talousraamit pysyvät ennallaan, nykyisellä konseptilla pärjätään.

– Meillä ei ole suunnitelmia lähteä muuttamaan hyvin toimivaa järjestelmää. Tämänhetkinen tilanne ei vaadi mitään muutoksia, Seppo Lappalainen summaa.

– Jos tulee merkittäviä säästövaatimuksia, niin se on asia erikseen. Ne ovat sitten kuntien poliittisia päätöksiä.