Syyslannoite valmistaa puutarhan talveen – laita lannoite ajoissa

Nimestään huolimatta syyslannoituksen voi laittaa puutarhan kasveille jo kesällä. Kasvit kannattaa syyslannoittaa ajoissa, jotta puutarha ehtii valmistautua talveen.

luonto
Kuva mustaherukasta, jossa on vesitippoja.
Vilma Ruokoski / Yle

Suomi on pitkä maa. Etelässä kesä jatkuu pidempään, mutta Pohjois-Suomessa puutarha kannattaa valmistaa talveen ajoissa lannoittamalla kasvit. Tornion kaupungin puistomestari Erkki Sankala sanoo, että nyt alkaa olemaan paras aika syyslannoitukselle.

– Lehtikasvi ei tarvitse enää ravinteita sen jälkeen kun se on tiputtanut lehdet. Meillä pohjoisessa elokuu on hyvä aika lannoittaa, mutta etelärannikossa se aika on vasta noin kuukauden päästä, Sankala sanoo.

En ole kuullut, että kukaan olisi antanut syyslannoitusta liian varhain.

Erkki Sankala

Oikeastaan voisi puhua jopa kesälannoitteesta.

– En ole kuullut, että kukaan olisi antanut syyslannoitusta liian varhain, Sankala toteaa.

Lannoita juureen, ei päälle

Syyslannoitusta varten tarvitset kangen tai piikin. Kangella tehdään reikiä maahan ja sinne laitetaan pieni määrä lannoitetta. Lannoitteen määrä riippuu sen väkevyydestä. Lantapusseissa olevia ohjeita ei kannata ylittää.

– Reikiä kannattaa tehdä useampia ja vähemmän lantaa yhteen reikään. Lanta kannattaa nimenomaan laittaa maan sisään ja juuren alapuolelle. Silloin se tulee pensaalle tai puulle, eikä rikkaruohoille, Sankala painottaa.

Milloin syyslannoitetta kannattaa laittaa?

Sankalan mukaan kaikki istutetut kasvit tarvitsevat ennemmin tai myöhemmin lannoitusta. Syyslannoitteen välillä ei kannata pitää montaa välivuotta, koska keinotekoisesti nostetut maanravinteet eivät kestä kovin pitkän.

– Kevätlannoitus tulisi tehdä joka vuosi ja silloin lisätä typpipitoista lantaa. Typpeä voi olla kevätlannassa kymmenen prosenttia. Syyslannoitteessa sitten vähemmän typpeä ja enemmän hivenaineita ja muita kasvutekijöitä, Sankala summaa.

Lannoituksen ajankohta riippuu myös siitä, miten pitkälle kesää riittää. Lannoittaa kannattaa kuitenkin hyvissä ajoin ennen talvea.

– Esimerkiksi marjapensaat lannoitan itse sen jälkeen kun olen poiminut pensaan puhtaaksi. Silloin se ei ainakaan unohdu, Sankala kertoo.

Yle Perämeren Pihalla-sarjassa käsittelemme kesän mittaan erilaisia pihaan ja puutarhaan liittyviä asioita ja ilmiöitä aina maanantaisin netissä ja radiossa noin klo 17.30.

Voit osallistua sarjan tekoon lähettämällä meille puutarha-aiheisia kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen perameri@yle.fi.