Pyydä ja päästä oikein – kalan vapautus vaatii taitoa

Pyydä ja päästä –kalastustapa on rantautunut Euroopasta tiukasti Suomeenkin. Oikeasta toteutustavasta tietämätön voi aiheuttaa kaloille suurtakin haittaa.

luonto
Poika onkii järven rannalla.
Sini Salmirinne / Yle

Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskus ry:n toiminnanjohtaja Marko Paloniemelle pyydä ja päästä –kalastustapaan liittyvä kiistanalaisuus kalastuspiireissä on hyvin tuttu.

– Tutkimuksia on tehty paljonkin siitä, tunteeko kala kipua. Niiden perusteella on vahvasti pystytty osoittamaan, että kala tuntee kipua jossain määrin. Toiset kokevat ruualla leikkimisen eläinrääkkäyksenä ja toiset perustelevat, että oikein toteutettuna se ei juurikaan aiheuta kalalle haittaa, Paloniemi kertoo.

Vapautuksen oikeat olosuhteet

Pyydä ja päästä -kalastajan pitää tietää mitä tekee ja mitä välineitä käyttää, jotta kalalle ei aiheuteta kärsimystä.

– Oikeassa toteutustavassa vapautus tehdään täysin erinomaisissa olosuhteissa, eli vedet ovat riittävän viileitä, käytetään pieniä, yksihaaraisia tai väkäsettömiä koukkuja ja kalastetaan oikealla tyylillä. Kala kärsii paine-eroista, jos se kalastetaan liian syvältä tai sitä väsytetään tarpeettoman kauan, Marko Paloniemi opastaa.

Myös vapautushetkessä on otettava useampi seikka huomioon.

– Kalaan ei saisi paljain käsin koskea ollenkaan, se pitäisi irrottaa koukusta pihdeillä, jotta kalan limapinta ei vaurioidu. Jos ihoon tulee vaurioita, vesihome iskee kalaan ja se kuolee muutaman päivän päästä, vaikka se kalastajan mielestä vahingoittumattomana lähtisikin uimaan, Paloniemi kertoo.

Elvytys vai lopetus?

Urheilukalastuksessa vapautuksen yhteydessä puhutaan kalan elvyttämisestä. Sillä tarkoitetaan hapen edesauttamista kiduksiin. Kalaa otetaan pyrstön varresta kiinni ja liikutellaan edestakaisin vedessä, jotta hapekas vesi virtaa kidusten lävitse ja kala virkoaisi nopeammin.

Minkälaista kalaa ei sitten kannata elvyttää tai vapauttaa?

– Sellainen kala, joka on silmin nähden vahingoittunut, siitä valuu verta tai koukku on jäänyt vaikka silmään, silloin on itsestään selvää, että tällainen kala pitää lopettaa ja ottaa syömäkalaksi, mikäli se on mitan täyttävä.