Hyppää sisältöön

Greenpeace: Estimme suomalaismurtajan lähdön satamasta USA:ssa – video

Arctia Shippingin mukaan Portlandissa korjattavana oleva Fennica lähtee matkaan, kun reitti on turvallinen. Greenpeacen aktivistit tukkivat reitin roikkumalla sillasta.

Fennica kuvattuna satama-altaassa Portlandissa.
Ympäristöjärjestö Greenpeace sanoo estäneensä suomalaisen monitoimimurtajan Fennican lähdön Portlandin satamasta. Alus avustaa Shelliä öljynetsinnässä Alaskassa, ja järjestön mukaan tämä vaarantaa alueen herkän luonnon.

Ympäristöjärjestö Greenpeace sanoo (siirryt toiseen palveluun) estäneensä suomalaisen monitoimimurtajan Fennican lähdön satamasta Yhdysvaltain Portlandissa. Öljy-yhtiö Shelliä avustava Arctia Shippingin Fennica on ollut Portlandin satamassa korjattavana sen jälkeen, kun alus sai runkovaurion Alaskassa.

Päästäkseen pois satama-alueelta Fennica joutuu alittamaan sillan, josta Greenpeacen aktivistit ovat roikkuneet jo yli vuorokauden.

Portlandissa kuvatun videon perusteella Fennica lähti liikkeelle satama-alueelta, mutta kääntyi takaisin hieman ennen aktivistien valtaamaa siltaa.

Arctia Shippingin viestintäjohtaja Markku Tuhkanen sanoo Yle Uutisille, että Fennica lähtee Portlandista sitten, kun kaikki laivalla saadaan testattua ja kuntoon ja kun reitti on turvallinen.

Tuhkanen arvioi, että aluksella kestää toista viikkoa päästä Alaskan vesille.

Milloin Fennica on palaamassa Suomeen?

– En osaa tarkkaa päivämäärää sanoa, mutta sitten, kun Suomen jäänmurtokausi alkaa, niin viimeistään silloin, Tuhkanen vastaa.

Suomesta vuokratun Fennian on määrä avustaa Shelliä öljynetsinnässä Alaskan luoteispuolella. Greenpeacen mukaan öljynetsintä vaarantaa herkän luonnon.