1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Yhdysvaltain uusi pakotelista julki – mukana lukuisia suomalaisia

Yhdysvallat on julkistanut uuden Venäjän-vastaisen pakotelistansa. Mukana on useita suomalaisia henkilöitä ja yrityksiä.

Roman Rotenberg kuvattuna Kirkkonummen Långvikissä kesäkuussa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Yhdysvallat on täydentänyt torstaina Venäjän-vastaista pakotelistaansa. Mukana on useita suomalaisia henkilöitä ja yrityksiä.

Uusia nimiä ovat ainakin liikemies ja urheiluomistaja Roman Rotenberg ja energiabisneksessä mukana ollut lappeenrantalaislähtöinen liikemies Kai Paananen.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mukaan listalle on lisätty henkilöitä ja yhtiöitä, jotka sen mukaan tukevat jo aiemmin pakotelistalla ollutta venäläistä liikemiestä Gennadi Timtšenkoa. Timtšenko lisättiin pakotelistalle hänen väitettyjen Kreml-suhteidensa takia. Listalla on myös kaksi kohdetta, joiden valtiovarainministeriö sanoo tukevan venäläistä liikemiestä Boris Rotenbergiä.

Myös Långvikin kylpylähotellia omistava sijoitusyhtiö on pakotelistalla. Yhtiöistä mukana listalla on myös Vantaalla toimiva Airfix Aviation -niminen yhtiö, Espoossa toimiva Set Petrochemicals -yhtiö sekä Romaniassa, Venäjällä sekä Suomessa Espoossa ja Lappeenrannassa toimiva Southeast Trading -yhtiö.

Roman Rotenbergin ja hänen yhtiökumppaneidensa yhtiö omistaa KHL-liigassa pelaavasta jääkiekkojoukkue Jokereista 49 prosenttia. Kai Paananen on osallisena Set Petrochemicals- ja Southeast Trading -yhtiöissä.

Airfix Aviation on yksityislentoja tarjoava yritys, jonka pääkonttori on Helsingissä. Sillä on toimisto myös Genevessä.

Listalle lisättiin kaikkiaan 26 henkilöä tai yritystä

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö lisäsi listalle kaikkiaan 26 henkilöä tai yhtiötä. Pakotelistalla olevien henkilöiden tai yritysten Yhdysvalloissa olevat varat jäädytetään ja yhdysvaltalaiset yritykset tai henkilöt eivät voi käydä kauppaa heidän kanssaan.

Viranomaisten mukaan listan täydennys on tarkoitettu takaamaan olemassaolevien pakotteiden tehokkuus, eikä sitä ole tarkoitettu vastatoimena Ukrainan kriisin mahdolliselle kiihtymiselle.

– Tehty päätös alleviivaa tavoitettamme jatkaa Venäjän painostamista sen vuoksi, että se on rikkonut kansainvälistä oikeutta ja kiihdyttänyt Ukrainan konfliktia. Viestimme on selvä: aiomme edelleen varmistaa pakotteidemme tehokkuuden, valtiovarainministeriön edustaja John E. Smith sanoi.

Listalle lisätyistä yrityksistä tai henkilöstä 13 lisättiin listalle sen vuoksi, että he olivat avustaneet aiemmin asetettujen pakotteiden välttelemisessä. Viisi listalle lisättyä henkilöä on valtiovarainministeriön mukaan entisiä Ukrainan viranomaisia, joita syytetään muun muassa korruptiosta.

Yhdysvallat on asettanut pakotteet vastalauseena Venäjän toimille Ukrainassa.